Sama nazwa brzmi bardzo ciekawie – pochodzi ona z języka angielskiego. Pancakes to danie bardzo podobne do naszych polskich naleśników, jednak są między nimi pewne różnice.
Pancakes to bardzo popularne śniadanie w Stanach, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Najbardziej popularne są pancakes z dodatkiem syropu klonowego, który u nas w Polsce, również jest dostępny i coraz częściej wykorzystywany.
Jeśli macie ochotę spróbować pysznych domowych pancakes, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem.
Zaprezentujemy Wam szybki przepis na domowe i mega puszyste pancakes, które będą idealnym posiłkiem na śniadanie czy podwieczorek.
Składniki:
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 80g mąki,
Wykonanie:
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy ponownie ubijamy.
- Żółtka i mąkę łączymy z ubitymi białkami, delikatnie mieszając.
- Placki smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Taka ilość składniki pozwala na usmażenie 6 – 7 dużych placków.
- Pancakes najlepiej podawać polane syropem klonowym, miodem bądź posmarowane dżemem czy nutellą.