Sok z malin to świetny, domowy sposób na wzmacnianie naszego organizmu podczas przeziębienia. Zawiera on cenne witaminy, które wzmacniają nasz organizm i pomagają nam łagodniej przejść różnego rodzaju infekcje. W soku z malin znajdziemy witaminy takie jak B1, B2, B6, C, E, a także wapń, potas, magnez i żelazo.
Przepis na sok z malin jest bardzo prosty, jednak musimy uzbroić się w odrobinę cierpliwości, ponieważ jego przygotowanie zajmuje trochę czasu. Jednak warto się pokusić na przygotowanie kilku butelek domowego soku z malin, ponieważ smakuje on naprawdę świetnie.
Domowy sok z malin to idealny dodatek do wody, herbaty, owsianki, kaszy manny, jaglanki, a także różnego rodzaju deserów czy lodów.
Przepisów na domowy sok z malin jest naprawdę mnóstwo. My postawiliśmy na najłatwiejszy, który polega na wsypaniu do garnka malin i cukru. Poniżej opiszemy Wam dokładnie jak krok po kroku przygotować domowy sok z malin.
Jeśli jesteście miłośnikami domowych soków, polecamy także przepis na pyszny sok z mięty: SOK Z MIĘTY
PRZEPIS NA SOK Z MALIN
Składniki:
- 1 kg malin
- 300 g cukru
Przygotowanie:
- Maliny umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Dodatkowo wlewamy ok. 100 ml wody.
- Doprowadzić do zagotowania, czas od czasu mieszając przy użyciu drewnianej łyżki.
- Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, nadal gotując rozgniatać maliny łyżką. Kiedy maliny się rozpadną, ściągnąć garnek z palnika.
- Duże sitko, wyłożyć dodatkowo gazą i zawiesić na innym garnku. Następnie przelać nasze maliny i pozostawić na kilkanaście minut, aby sok przepłynął przez sito. Dodatkowo mieszać łyżką, aby wydobyć z malin jak najwięcej soku.
- Na samym końcu, zrobić węzeł z gazy i wycisnąć pozostałą część soku.
- Wyciśnięty sok ponownie zagotować, zmniejszyć poziom gazu do minimum i wlewać sok do buteleczek, przy użyciu lejka i chochelki. Z tej ilości składników wychodzi ok. 0,8 l soku.
- Mocno zakręcić i pozostawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Polecam! Wyszedł wspaniały!