Roladki z boczkiem, porem i serkiem topionym to bardzo fajny pomysł na domowy obiad. Będą idealnym urozmaiceniem naszego codziennego menu.
Takie soczyste roladki z nadzieniem można przygotować w bardzo łatwy sposób. Wystarczy przygotować mięso jak na tradycyjne kotlety. Następnie przygotować nadzienie z boczku i pora, które należy razem podsmażyć. Następnie przygotowane nadzienie wyłożyć na mięso, dodając odrobinę serka topionego. Kolejno całość zawijamy w roladki i panierujemy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor.
Domowe roladki z boczkiem i porem będą świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów panierowanych. Świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA ROLADKI Z BOCZKIEM POREM I SERKIEM TOPIONYM
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1/2 pora
- ok. 150 g wędzonego boczku w plastrach
- 1 serek topiony
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, a następnie podzielić na porcje i rozbić na kotlety. Każdy doprawić przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem z obu stron.
- Pora pokroić w talarki.
- Plastry boczku kroimy w paseczki. Następnie przekładamy na patelnię i podsmażamy do momentu, aż tłuszcz się wytopi. Następnie do boczku dodajemy pora, całość dusimy kilka minut.
- Na każdy kawałek mięsa rozłożyć trochę pora z boczkiem, a następnie wyłożyć kawałek serka topionego, zwinąć w roladkę.
- Jajko roztrzepać z 4 łyżkami mleka. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Każdą roladkę obtoczyć kolejno w jajku, a następnie w bułce.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć roladki z każdej strony na złoty kolor.
- Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.