Sałatka z dwoma sosami to kolejna smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. Składa się z kilku prostych składników, których smak podkreślony jest dwoma sosami.
Jeden z nich na bazie oliwy, miodu, musztardy i soku z cytryny, a drugi na bazie jogurtu i czosnku. Oba te sosy rewelacyjnie pasują do tej sałatki, szczególnie w duecie. Nie mogłam się zdecydować na jeden z nich i postanowiłam poeksperymentować, dodając oba. Powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę!
Przepis na sałatkę z dwoma sosami jest naprawdę bardzo łatwy. Poniżej opisałam Wam cały proces jej przygotowania. Z podanych składników jesteśmy w stanie przygotować dwa duże półmiski sałatki.
Taka kolorowa i smaczna sałatka sprawdzi się na każdą okazję. Nie dość, że świetnie smakuje to na dodatek stanowi piękną dekorację stołu. Możemy ją także zaserwować ukochanej osobie na kolację, czy zapakować do pudełeczka i zabrać do pracy. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z DWOMA SOSAMI
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 4 jajka
- 1 opakowanie sera sałatkowego
- 1 opakowanie mixu sałat
- 6 rzodkiewek
- 1/2 ogórka świeżego
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- garść słonecznika
SOS I
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
SOS II
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kosteczkę. Następnie zamarynować w przyprawie do gyrosa, papryce słodkiej, oraz czosnku granulowanym. Doprawić solą oraz pieprzem. Następnie podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać i pokroić w ćwiarteczki.
- Ogórka umyć, przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
- Ser sałatkowy możecie kupić już gotowy pokrojony w kosteczkę lub w kawałku, wówczas należy go pokroić. Można także go zastąpić fetą.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, rzodkiewkę w plastry.
- Sos nr I: Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą, miodem oraz solą i pieprzem.
- Sos nr II: Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Podane składniki wystarczą na przygotowanie dwóch półmisków sałatki. Dlatego też każdy ze składników należy rozkładać na dwa talerze.
- Na spodzie wykładamy mix sałat, następnie wykładamy ogórka i rzodkiewkę. Całość polewamy sosem nr 1. Kolejno wykładamy jajka, kurczaka i pomidorki koktajlowe, gotową sałatkę polewamy sosem nr 2 i posypujemy słonecznikiem.