
Sałatka z kurczakiem, rukolą i camembertem – szybka, lekka i pyszna
Bardzo często najprostsze połączenia smaków potrafią zaskoczyć najbardziej. Taka właśnie jest sałatka z kurczakiem, rukolą i camembertem – z pozoru zwykła, a jednak pełna ciekawych smaków! Doprawiony przyprawą gyros kurczak, idealnie komponuje się z kremowym camembertem. Do tego świeża rukola, soczyste pomidorki koktajlowe i delikatny, ale aromatyczny sos na bazie oliwy, miodu, cytryny i czosnku.
Ta sałatka z kurczakiem, świetnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch do pracy, jak i na kolację. Będzie również świetnym wyborem na domowe przyjęcia czy rodzinne imprezy. Jest sycąca, ale nie ciężka. Na pewno zachwyci Was swoim smakiem i prostotą wykonania! Zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, RUKOLĄ I CAMEMBERTEM – PRZEPIS
Składniki
- 100 g rukoli
- 300 g fileta z kurczaka
- 120 g sera camembert
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- przyprawa gyros
- papryka słodka
Wykonanie
- Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić słodką papryką, przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć kurczaka i podsmażyć.
- Ser camembert pokroić w trójkąty, podsmażyć na suchej patelni. Przestygnięte trójkąty sera pokroić na mniejsze kawałki.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
- Oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na półmisek wyłożyć rukolę, kurczaka, pomidorki koktajlowe oraz ser camembert. Całość polać przygotowanym sosem.


