Zrazy z mielonej wołowiny

Zrazy z mielonej wołowiny

Zrazy z mielonej wołowiny to świetny pomysł na oryginalny i smaczny obiad dla całej rodziny. To jeden z moich ulubionych przepisów na obiad z mielonej wołowiny. 



Zrazy przygotowałam z mielonego mięsa wołowego, które nadziałam pysznym farszem na bazie marchewki i ogórka kiszonego z odrobiną musztardy. Oczywiście przepisów na zrazy jest mnóstwo i można je przygotować na wiele różnych sposobów, jednak ten przepis najbardziej przypadł mi i mojej rodzince do gustu.

Mięso jest bardzo soczyste i delikatne a nadzienie nadaje mu jeszcze lepszego smaku. Danie to zapiekane jest w piekarniku, przez co mięso przechodzi przygotowanym sosem, dzięki czemu jest jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Ja użyłam sosu pieczeniowego ciemnego, który wzbogaciłam suszonymi grzybami. 

Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na domowe zrazy wołowe z mięsa mielonego. Pyszne danie z piekarnika, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. Idealnie smakuje z dodatkiem tradycyjnych ziemniaczków i ulubionej surówki. 

PRZEPIS NA ZRAZY Z MIELONEJ WOŁOWINY

Składniki

  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie sosu pieczeniowego
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki musztardy
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml wody
  • garść suszonych grzybów
  • mąka (do obtoczenia zrazów)


Wykonanie

  • Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżką sosu pieczeniowego. Całość mieszamy i formujemy w kulkę.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę oraz ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystko przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki musztardy, mieszamy.
  • Mięso dzielimy na 5 kuleczek. Każdą z nich rozpłaszczamy na dłoni, tworząc kotlecik, na środek wykładamy farsz, następnie zawijamy, formując wydłużone kotlety, czyli zrazy.
  • Przygotowane zrazy obtaczamy w mące i przekładamy do naczynia żarodpornego.
  • Bulion podgrzewamy, dodajemy do niego 200 ml wody, wymieszanej z pozostałym sosem pieczeniowym. Wrzucamy także suszone grzyby. Całość zagotowujemy, następnie przelewamy do naczynia żaroodpornego z naszymi zrazami.
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 40 minut.


zrazy z mielonej wołowiny
zrazy wolowe przepis
przepis na zrazy


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

12 + dwanaście =