Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sałatki! Co chwile wymyślam różne połączenia składników, tworząc nowe smaki. Tym razem mam dla Was pyszną sałatkę, która bardzo nam posmakowała.
Sałatka z rzodkiewką i kabanosem to bardzo ciekawe połączenia smaków. Sałatka jest lekka i delikatna, a zarazem wyrazista i z charakterem! Do jej przygotowania użyłam kabanosów piri-piri, dzięki czemu jest lekko pikantna. Dodatek czerwonej papryki nadaje jej chrupkości a jajka delikatności.
Sałatka z rzodkiewką i kabanosem to idealna przekąska na imprezę, rodzinne spotkania czy inne okazje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, na pewno nie pożałujecie!
SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I KABANOSEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie kabanosów piri-piri
- 1/2 puszki kukurydzy
- pęczek rzodkiewki
- 1 mała papryka czerwona
- 4 jajka
- 1 mała cebula
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Szczypiorek drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Kabanosy kroimy w paseczki, rzodkiewkę w półplasterki.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.