Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście

Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście

Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście to fajny pomysł na wielkanocne danie i nie tylko! Święta to idealny czas na wypróbowanie nowych przepisów, a biała kiełbasa to jeden z symboli świąt, dlatego też warto ją zaserwować na świątecznym stole.



Biała kiełbasa w połączeniu z kiszoną kapustą smakuje naprawdę ciekawie. To sycące i niebanalne danie z pewnością zachwyci Waszych gości swoim smakiem, a Was samych prostotą wykonania. Potrawę tą robi się naprawdę szybko i przyjemnie. Można ją podawać z dodatkiem świeżego pieczywa lub tradycyjnymi ziemniakami. Zapraszam na przepis!

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA NA KISZONEJ KAPUŚCIE – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g białej kiełbasy parzonej
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 250 ml bulionu/wody
  • sól
  • pieprz
  • oliwa


Wykonanie

  • Kiszoną kapustę odsączamy z zalewy. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą. Kapustę przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Na końcu doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. 
  • Cebulę kroimy w piórka, przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy na złoty kolor. 
  • Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka z kapustą, mieszamy. 
  • Do naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę z cebulą. Na wierzch wykładamy śmietanę i rozsmarowujemy. Następnie układamy białą kiełbasę (wcześniej ponacinaną), delikatnie ją wciskając w kapustę. 
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu danie posypujemy majerankiem.


Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście
Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 9

Dodaj komentarz

2 − jeden =