Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście to fajny pomysł na wielkanocne danie i nie tylko! Święta to idealny czas na wypróbowanie nowych przepisów, a biała kiełbasa to jeden z symboli świąt, dlatego też warto ją zaserwować na świątecznym stole.
Biała kiełbasa w połączeniu z kiszoną kapustą smakuje naprawdę ciekawie. To sycące i niebanalne danie z pewnością zachwyci Waszych gości swoim smakiem, a Was samych prostotą wykonania. Potrawę tą robi się naprawdę szybko i przyjemnie. Można ją podawać z dodatkiem świeżego pieczywa lub tradycyjnymi ziemniakami. Zapraszam na przepis!
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA NA KISZONEJ KAPUŚCIE – PRZEPIS
Składniki
- 500 g białej kiełbasy parzonej
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka majeranku
- 250 ml bulionu/wody
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie
- Kiszoną kapustę odsączamy z zalewy. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą. Kapustę przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Na końcu doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu.
- Cebulę kroimy w piórka, przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy na złoty kolor.
- Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka z kapustą, mieszamy.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę z cebulą. Na wierzch wykładamy śmietanę i rozsmarowujemy. Następnie układamy białą kiełbasę (wcześniej ponacinaną), delikatnie ją wciskając w kapustę.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu danie posypujemy majerankiem.