Sernik budyniowy z polewą z białej czekolady to smaczny i delikatny wypiek, który posmakuje każdemu miłośnikowi serników. Sernik sam w sobie jest bardzo smaczny, jednak dodatek słodkiej polewy sprawia, że smakuje jeszcze lepiej.
Z pewnością zauważyliście, że bardzo lubię piec serniczki. W naszym domu to stały bywalec, który smakuje każdemu. Robię go w różnych kombinacjach, z różnymi dodatkami, polewami.
Przepis na sernik budyniowy z polewą z białej czekolady jest bardzo łatwy i idealnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnej kawki. Możecie go także przygotować na święta lub rodzinne spotkanie. Z pewnością posmakuje on Waszym gościom.
PRZEPIS NA SERNIK Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY
*składniki na blaszkę 24×26
Składniki:
- 1 kg sera białego półtłustego
- 7 jajek
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 150 gramów cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 100 gramów masła
- szczypta soli
Polewa:
- 100 czekolady białej
- 60 mililitrów śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Ser zmielić 3-4 razy.
- Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Ciągle miksując dodawać stopniowo ser, proszek budyniowy a na końcu roztopione masło.
- Białka ubić z szczyptą soli. Masę białkową dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
- Całość przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 60 minut.
- Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze przez godzinę.
- Czekoladę połamać w kostki, umieścić w garnuszku razem z śmietanką.
- Podgrzewać w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i połączy się z śmietanką, gdy zacznie tężec posmarować sernik.