Sernik Budyniowy z Polewą z Białej Czekolady



Sernik budyniowy z polewą z białej czekolady to smaczny i delikatny wypiek, który posmakuje każdemu miłośnikowi serników. Sernik sam w sobie jest bardzo smaczny, jednak dodatek słodkiej polewy sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. 

Z pewnością zauważyliście, że bardzo lubię piec serniczki. W naszym domu to stały bywalec, który smakuje każdemu. Robię go w różnych kombinacjach, z różnymi dodatkami, polewami. 

Przepis na sernik budyniowy z polewą z białej czekolady jest bardzo łatwy i idealnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnej kawki. Możecie go także przygotować na święta lub rodzinne spotkanie. Z pewnością posmakuje on Waszym gościom. 



PRZEPIS NA SERNIK Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

*składniki na blaszkę 24×26

Składniki:

  • 1 kg sera białego półtłustego
  • 7 jajek
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 150 gramów cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 100 gramów masła
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 czekolady białej
  • 60 mililitrów śmietanki 30%


Przygotowanie:

  • Ser zmielić 3-4 razy.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Ciągle miksując dodawać stopniowo ser, proszek budyniowy a na końcu roztopione masło.
  • Białka ubić z szczyptą soli. Masę białkową dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
  • Całość przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 60 minut.
  • Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze przez godzinę.
  • Czekoladę połamać w kostki, umieścić w garnuszku razem z śmietanką.
  • Podgrzewać w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i połączy się z śmietanką, gdy zacznie tężec posmarować sernik.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.