Sernik pod kokosową pierzynką

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Uwielbiam je w każdej postaci. Sernik wiedeński, z rodzynkami, makiem, czy też sernik z rosą. Każda odmiana sernika bardzo mi smakuje, dlatego też na moim blogu znajdziecie wiele różnych przepisów na sernik.



Sernik pod kokosową pierzynką

Tym razem przygotowałam sernik pod kokosową pierzynką. Pieczony na herbatnikach z dodatkiem polewy z białej czekolady i kokosa smakuje naprawdę rewelacyjnie. Sernik jest bardzo puszysty, wilgotny a co najważniejsze, nie opada.

Tak przygotowany sernik idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Najlepiej smakuje z dodatkiem filiżanki ulubionej kawy. Sernik pod kokosową pierzynką będzie idealnym ciastem na święta, a także na rodzinne spotkania, czy inne okazje. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a swoim cudownym smakiem z pewnością oczaruje każdego gościa.

PRZEPIS NA SERNIK POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ

Składniki

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 6 jajek +1 żółtko
  • 200 g cukru
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • garść wiórek kokosowych


Wykonanie

  • Twaróg mielimy, najlepiej 3-krotnie.
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Wszystkie żółtka umieszczamy w misce, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ucieramy do momentu uzyskania puszystej masy.
  • Następnie do żółtek z cukrem dodajemy partiami zmielony twaróg, cały czas ucierając.
  • Do masy wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy. Kolejno wlewamy olej, mleko, mieszamy.
  • Na samym końcu wsypujemy mleko w proszku, całość dokładnie mieszamy.
  • W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie przekładamy je do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
  • Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
  • Masę serową bardzo powoli przelewamy na ułożone herbatniki.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
  • Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka. Następnie polewamy nią przestygnięty sernik. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 29

Dodaj komentarz

14 − jedenaście =