Ciasto cappuccino bez pieczenia

Ciasto cappuccino

Lubicie ciasta bez pieczenia? To tak jak ja! Uwielbiam przygotowywać różne desery, do których nie potrzeba używać piekarnika. Z pewnością na moim blogu widzieliście już wiele przepisów na ciasta bez pieczenia, dzisiaj również mam dla Was coś pysznego!



Ciasto cappuccino

Pyszne i delikatne ciasto cappuccino w wersji bez pieczenia. To kolejny smaczny deser, który musicie wypróbować!

Ciasto cappuccino jest bardzo łatwym w przygotowaniu deserem, dlatego tym bardziej zachęcam Was do zapoznania się z przepisem. Składa się z 3 warstw, pierwsza z nich to herbatniki kakaowe, na których wyłożona jest masa śmietanowa a na niej delikatna masa z cappuccino. Ja wybrałam cappuccino z dodatkiem belgijskiej czekolady, uważam, że był to świetny wybór. Dodatkowo wierzch ciasta posypałam startą na tarce gorzką czekoladą.

To delikatne i lekkie ciasto cappuccino smakuje naprawdę rewelacyjnie. Jest bardzo puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Będzie idealnym dodatkiem do ulubionej kawy. Możecie je przygotować na każdą nadarzającą się okazję, a nawet na święta. Jestem pewna, że posmakuje Waszym gościom.

PRZEPIS NA CIASTO CAPPUCCINO BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 12 herbatników kakaowych
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 250 ml gorącej wody
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 60 g cappuccino czekoladowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 40 ml gorącej wody
  • 50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie

  • Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Następnie powstałą masę dzielimy na dwie części.
  • Do jednej części masy, ubijając na małych obrotach wlewamy przestygniętą galaretkę.
  • Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki kakaowe.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy przygotowaną masę śmietanową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 40 ml gorącej wody.
  • Do drugiej części masy dodajemy 60 g cappuccino czekoladowego oraz wlewamy przestygniętą żelatynę. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto.
  • Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Ciasto cappuccino bez pieczenia
Ciasto cappuccino bez pieczenia przepis
przepis na ciasto cappuccino
przepis na ciasto cappuccino bez pieczenia
przepis na ciasto cappuccino bez pieczenia


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

19 − siedemnaście =