Surówka z czerwonej kapusty i marchewki

Surówka z czerwonej kapusty i marchewki

Surówka to idealny dodatek do każdego obiadu. Przyznam szczerze, że nie wyobrażam sobie tego posiłku bez dodatku surówki. Podkreśla ona smak całego dania, a także nadaje mu lekkości i mnóstwa witamin.



Surówka z czerwonej kapusty i marchewki to idealny dodatek do wielu dań obiadowych. Bardzo często pojawia się jako dodatek do dań na różnego rodzaju uroczystościach. Surówka nie tylko fajnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole.

Tym razem zagościła u nas surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki i czerwonej cebuli. Wyszła naprawdę wyśmienita i każdemu bardzo smakowała. Sprawdza się idealnie do dań obiadowych, ale także można ją wykorzystać jako surówka do kebaba, zawijając ją z usmażonym kurczakiem w tortillę.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i marchewki jest bardzo prosty, a sama surówka bardzo łatwa w przygotowaniu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Składniki

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula czerwona
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru


Wykonanie

  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, octem jabłkowym, musztardą solą oraz cukrem. 
  • Kapustę oczyszczamy ze zwierzchnich liści. Następnie drobno szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski przekładamy kapustę, marchewkę i cebulkę, dodajemy przygotowany sos i mieszamy. Surówkę odstawiamy na kilkanaście minut, by smaki się przegryzły.


Surówka z czerwonej kapusty
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty i marchewki
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 20

Dodaj komentarz

dwadzieścia − osiemnaście =