Ten sernik z bezą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pięknie prezentuje się na talerzu i jeszcze lepiej smakuje. Doskonały na wyjątkowe okazje, jak również na codzień do popołudniowej kawy czy herbaty.
Sernik z bezą składa się z kruchego maślanego ciasta, waniliowej masy serowej i lekkiej pianki bezowej. Każdy kęs sprawia, że ma się ochotę na więcej! Przepis na sernik z bezą nie jest skomplikowany i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Z przygotowaniem tego ciasta poradzi sobie każdy, nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę z wypiekami. We wcześniejszych naszych wpisach znajdziecie również przepisy na inne pyszne serniki.
SERNIK Z BEZĄ PRZEPIS
Składniki (na blaszkę 24×24 cm)
Kruche ciasto
- 160 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 160 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 3 żółtka
- 3 całe jajka
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml mleka
- 1/3 szklanki oleju
Beza
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie
Kruche ciasto:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Na środku robimy wgłębienie i dodajemy żółtka oraz posiekane masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy je na 15 min. do lodówki.
- Po upływie czasu wykładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 24×24). Wyrównujemy i dziurkujemy za pomocą widelca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, grzanie góra-dół.
Masa serowa:
- W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do misy miksera wrzucamy 3 żółtka oraz 3 całe jajka. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez ok. minutę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
- Kolejno dodajemy twaróg z wiaderka, łyżka po łyżce.
- W osobnym naczyniu rozpuszczamy 2 budynie w 500 ml mleka. Wlewamy do masy serowej.
- Na koniec dodajemy jeszcze olej. Masa będzie rzadka, taka ma być.
- Przygotowaną masę przelewamy na upieczone, gorące kruche ciasto i całość ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut.
Beza:
- Ok. 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej zaczynamy ubijać białka. Do misy miksera wlewamy 5 białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać. Po około dwóch minutach dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną pianę.
- Gotową, sztywną pianę przekładamy na gorący sernik, wierzch wyrównujemy.
- Widelcem robimy wzorki. Temperaturę piekarnika obniżamy do 150 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy przez 15 minut.
- Sernik po upieczeniu i ostudzeniu wstawiamy do lodówki na całą noc.
Poniżej mam dla Was jeszcze krótki filmik, w którym pokazuje cały proces przygotowania tego pysznego ciasta jakim jest sernik z bezą.