Sernik z bezą

Sernik z bezą

Ten sernik z bezą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pięknie prezentuje się na talerzu i jeszcze lepiej smakuje. Doskonały na wyjątkowe okazje, jak również na codzień do popołudniowej kawy czy herbaty.



Sernik z bezą składa się z kruchego maślanego ciasta, waniliowej masy serowej i lekkiej pianki bezowej. Każdy kęs sprawia, że ma się ochotę na więcej! Przepis na sernik z bezą nie jest skomplikowany i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Z przygotowaniem tego ciasta poradzi sobie każdy, nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę z wypiekami. We wcześniejszych naszych wpisach znajdziecie również przepisy na inne pyszne serniki.

SERNIK Z BEZĄ PRZEPIS

Składniki (na blaszkę 24×24 cm)

Kruche ciasto

  • 160 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 160 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 żółtka
  • 3 całe jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki oleju

Beza

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru


Przygotowanie

Kruche ciasto:

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Na środku robimy wgłębienie i dodajemy żółtka oraz posiekane masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy je na 15 min. do lodówki.
  • Po upływie czasu wykładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 24×24). Wyrównujemy i dziurkujemy za pomocą widelca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, grzanie góra-dół.

Masa serowa:

  • W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do misy miksera wrzucamy 3 żółtka oraz 3 całe jajka. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez ok. minutę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
  • Kolejno dodajemy twaróg z wiaderka, łyżka po łyżce.
  • W osobnym naczyniu rozpuszczamy 2 budynie w 500 ml mleka. Wlewamy do masy serowej.
  • Na koniec dodajemy jeszcze olej. Masa będzie rzadka, taka ma być.
  • Przygotowaną masę przelewamy na upieczone, gorące kruche ciasto i całość ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut.

Beza:

  • Ok. 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej zaczynamy ubijać białka. Do misy miksera wlewamy 5 białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać. Po około dwóch minutach dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną pianę.
  • Gotową, sztywną pianę przekładamy na gorący sernik, wierzch wyrównujemy.
  • Widelcem robimy wzorki. Temperaturę piekarnika obniżamy do 150 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy przez 15 minut.
  • Sernik po upieczeniu i ostudzeniu wstawiamy do lodówki na całą noc.


sernik z bezą przepis
najlepszy sernik z bezą


Poniżej mam dla Was jeszcze krótki filmik, w którym pokazuje cały proces przygotowania tego pysznego ciasta jakim jest sernik z bezą.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 26

Dodaj komentarz

jeden × 3 =