Rożki z ciasta filo z nadzieniem serowym

Rożki z ciasta filo z nadzieniem serowym

Filo tak samo jak i ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który można wykorzystać do przygotowania wielu dań. Można go przyrządzać zarówno na słono jak i na słodko. Dziś mam dla Was propozycję na przekąskę na słodko czyli rożki z ciasta filo z nadzieniem serowym. Ten smakołyk doskonale sprawdzi się na imprezy jak również na co dzień kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Rożki są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i chrupiące. Gwarantuję, że posmakują każdemu i szybko znikną ze stołu.



ROŻKI Z CIASTA FILO Z NADZIENIEM SEROWYM PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania
  • cukier gruboziarnisty
  • odrobina roztopionego masła


Przygotowanie

1. Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy 2 żółtka i cukier. Mieszamy do połączenia.

2. Każdy arkusz ciasta filo kroimy na 5 kawałków wzdłuż krótszego boku.

3. Następnie każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem. Przy brzegu każdego paska nakładamy po czubatej łyżeczce farszu. Rożki składamy zaginając najpierw brzeg ciasta tak, aby przykryć nadzienie tworząc trójkąt równoramienny o boku równym szerokości paska. Następnie ten trójkąt przekładamy wzdłuż jednego z boków owijając go ciastem.

jak składać ciasto filo

4. Tak przygotowane rożki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy rożek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem.

5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut.



Rożki z ciasta filo z serem
rożki z ciasta filo i sera


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

4 × 3 =