Dorsz to smaczna ryba, która nie wymaga długiego pieczenia w piekarniku. Aby była miękka i soczysta należy ją w odpowiedni sposób przyrządzić. Poniżej przygotowaliśmy dla Was przepis na pieczonego dorsza, który z pewnością Wam posmakuje.
Składniki:
- filety z dorsza,
- plastry cytryny,
- plastry pomidora,
- pietruszka,
- kilka ząbków czosnku.
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Rozmrażamy fileta, myjemy i osuszamy. Następnie z obu stron posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
Przyprawionego fileta wykładamy do naczynia żaroodpornego, wyłożonego folią aluminiową. Na wierzchu ryby kładziemy plasterki cytryny, pomidora oraz czosnku.
Zamykamy naczynie żaroodporne i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut.
Możemy podawać z frytkami i ulubioną surówką. Przepis na frytki z piekarnika znajdziecie we wcześniejszym wpisie: Domowe Frytki z Piekarnika