Soczysty Dorsz z Piekarnika



Dorsz to smaczna ryba, która nie wymaga długiego pieczenia w piekarniku.  Aby była miękka i soczysta należy ją w odpowiedni sposób przyrządzić.  Poniżej przygotowaliśmy dla Was przepis na pieczonego dorsza, który z pewnością Wam posmakuje.

Składniki:

  • filety z dorsza,
  • plastry cytryny,
  • plastry pomidora,
  • pietruszka,
  • kilka ząbków czosnku.
  • sól,
  • pieprz.


Przygotowanie:

Rozmrażamy fileta, myjemy i osuszamy. Następnie z obu stron posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.

Przyprawionego fileta wykładamy do naczynia żaroodpornego, wyłożonego folią aluminiową.  Na wierzchu ryby kładziemy plasterki cytryny, pomidora oraz czosnku.

Zamykamy naczynie żaroodporne i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut.

Możemy podawać z frytkami i ulubioną surówką. Przepis na frytki z piekarnika znajdziecie we wcześniejszym wpisie: Domowe Frytki z Piekarnika



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

cztery × 5 =