Schab duszony to bardzo popularne danie obiadowe, które chyba każdy uwielbia. Jak przygotować soczysty schab duszony? Co zrobić, by nie był twardy czy przesuszony? Podpowiadam!
Schab duszony to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Przepis na duszony schab jest bardzo prosty, do jego przygotowania potrzeba kilka prostych składników. Kawałki kruchego i soczystego schabu w aromatycznych sosie smakują naprawdę świetnie. Do tego tradycyjne ziemniaczki i surówka colesław. To dopiero pyszny obiad!
Zapraszam wszystkich miłośników domowych obiadów na pysznych schab duszony w sosie własnym. Mięciutki, delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Na pewno posmakuje każdemu z Was 🙂
SOCZYSTY SCHAB DUSZONY – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 1 cebula
- 600 ml bulionu
- 1 mała marchewka
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do duszącej się cebuli, podsmażamy przez kilka minut.
- Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm, lekko rozklepujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy mięso z każdej strony przez około minutę.
- Do garnka przekładamy podsmażoną z cebulą marchewkę, wlewamy bulion oraz przekładamy plastry mięsa. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w bulionie, w razie konieczności dolewamy odrobinę wody. Dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe. Całość dusimy pod przykryciem przez godzinę. Pod koniec dodajemy majeranek oraz paprykę słodką.
- Gotowy sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i zagęszczamy mąką.