Surówka Colesław
Surówka Colesław to jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych surówek. Tę surówkę z białej kapusty, chyba każdy z Was miał okazję jeść. Sekretem idealnego smaku surówki Colesław są odpowiednio dobrane proporcje składników.
Surówka Colesław to smaczna surówka obiadowa, której głównym składnikiem jest szatkowana, surowa biała kapusta. Dodatki to starta na tarce marchewka oraz cebula. Tak naprawdę, potrzebujemy 3 głównych składników do przygotowania tej smacznej surówki, pozostałe składniki to dodatki, które również nadają surówce aromatu i smaku.
Surówka Colesław z dodatkiem ulubionego majonezu smakuje naprawdę wybornie. Jeśli zależy Wam na nieco lżejszej wersji surówki, możecie dać połowę majonezu, który jest w przepisie, a pozostałą część zastąpić jogurtem naturalnym.
Surówka z białej kapusty to świetny dodatek do obiadu, ale także możemy ją serwować do przekąsek z grilla. Sekretem smaku surówki Colesław jest jej prostota, surówka jest nieprzekombinowana i dzięki temu tak świetnie smakuje.
Jeśli macie ochotę na smaczną i szybką surówkę do obiadu, surówka Colesław z białej kapusty będzie idealnym wyborem.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ COLESŁAW
Składniki
- 1 kg świeżej kapusty
- 300 g marchewki ( 2 sztuki)
- 1 cebula
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 200 g majonezu
- sok z jednej cytryny
Wykonanie
- Kapustę drobno szatkujemy, przy użyciu szatkownicy, lub drobno kroimy nożem.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- W misce umieszczamy kapustę, marchewkę, cebulkę, majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Surówka Colesław najlepiej smakuje po ok. 2 godzinach od przygotowania.