
Babka Wielkanocna to obowiązkowy wypiek na Święta Wielkanocne. Warto zachować odrobinę tradycji i przygotować babkę na Wielkanoc samodzielnie. Owszem, można zakupić piękne gotowe babki w sklepie, jednak to nie to samo, co przygotowanie w domu.
Wiele osób rezygnuje z pieczenia babki, gdyż uważa, że przepisy są skomplikowane i zajmują dużo czasu. Nic bardziej mylnego! W tym wpisie zaprezentuję Wam szybki przepis na babkę Wielkanocną na ostatnią chwilę. Wystarczy wymieszać składniki i upiec.
Przepis na babkę Wielkanocną, który znajdziecie poniżej, jest niesamowicie prosty, nie wymaga skomplikowanych składników, ani długiego przesiadywania w kuchni. Babka Wielkanocna wychodzi przepyszna i pięknie prezentuje się na stole. Zapraszam na przepis i zachęcam każdego do przygotowania babki Wielkanocnej samodzielnie.
SZYBKA BABKA WIELKANOCNA – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 5 jajek rozmiar L
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- skórka z całej + sok z połowy cytryny
Lukier
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej, mleko, skórkę i sok z cytryny. Całość wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
- Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całość przełożyć do mokrych składników i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Formę na babkę natłuścić i posypać kaszą manną. Przełożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Przesiany cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Babkę udekorować lukrem.


