Szybka babka Wielkanocna

Szybka babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna to obowiązkowy wypiek na Święta Wielkanocne. Warto zachować odrobinę tradycji i przygotować babkę na Wielkanoc samodzielnie. Owszem, można zakupić piękne gotowe babki w sklepie, jednak to nie to samo, co przygotowanie w domu.



Wiele osób rezygnuje z pieczenia babki, gdyż uważa, że przepisy są skomplikowane i zajmują dużo czasu. Nic bardziej mylnego! W tym wpisie zaprezentuję Wam szybki przepis na babkę Wielkanocną na ostatnią chwilę. Wystarczy wymieszać składniki i upiec.

Przepis na babkę Wielkanocną, który znajdziecie poniżej, jest niesamowicie prosty, nie wymaga skomplikowanych składników, ani długiego przesiadywania w kuchni. Babka Wielkanocna wychodzi przepyszna i pięknie prezentuje się na stole. Zapraszam na przepis i zachęcam każdego do przygotowania babki Wielkanocnej samodzielnie.

SZYBKA BABKA WIELKANOCNA – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 jajek rozmiar L
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  •  skórka z całej + sok z połowy cytryny

Lukier

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny



Wykonanie

  • Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej, mleko, skórkę i sok z cytryny. Całość wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. 

  • Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całość przełożyć do mokrych składników i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

  • Formę na babkę natłuścić i posypać kaszą manną. Przełożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka.

  • Przesiany cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Babkę udekorować lukrem.


Babka Wielkanocna
Szybka babka Wielkanocna z lukrem
Szybka babka Wielkanocna


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 567

Dodaj komentarz

5 × jeden =