Sałatka Dokładka



Sałatka dokładka to bardzo smaczna sałatka z dodatkiem selera konserwowego i pora. Tą bardzo smaczną i prostą sałatkę można przygotować w ekspresowym tempie. 

Wystarczy ugotować jajka, odsączyć składniki, pokroić je w kostkę a inne zetrzeć na tarce. Całość wymieszać, doprawić sola oraz pieprzem i pyszna sałatka gotowa. W parę minut można przygotować szybką i smaczną sałatkę i cieszyć się jej smakiem przez dłuższą chwilę.

Sałatka z selerem konserwowym i porem to idealna sałatka na różnego rodzaju domowe imprezy, spotkania w gronie rodziny czy znajomych. Sałatka jest bardzo smaczna, nie bez powodu nosi nazwę dokładka. Po jej skosztowaniu z pewnością każdy poprosi o dokładkę.

Sałatka dokładka gości w naszym domu bardzo często. Zazwyczaj jak ktoś nas odwiedza, stawiam na sałatkę dokładkę, ze względu na to, że jest bardzo szybka w przygotowaniu i każdy ją uwielbia. Czasem także przygotowuje ją na kolację lub zabieram ze sobą do pracy, mając pewność, że zachowa swoją świeżość i cudowny smak.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z poniższym przepisem na pyszną sałatkę o nazwie dokładka. Jest szybka w przygotowaniu, bardzo łatwa a co najważniejsze smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się sami!

SAŁATKA DOKŁADKA – PRZEPIS



Składniki 

  • 350 g szynki z kurczaka
  • 1 por
  • 1 puszka ananasa
  • 4 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 4 łyżki majonezu
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie

  • Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • Szynkę pokroić w kosteczkę. Ja wybrałam szynkę z wędzonego kurczaka. 
  • Pora umyć i pokroić w półkrążki. 
  • Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy.
  • Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać 4 łyżki majonezu. Jeśli chcecie aby sałatka była lżejsza, można majonez zastąpić jogurtem naturalnym.
  • Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

2 komentarze

  1. Robię tę sałatkę od wielu lat ale produkty układam warstwowo przepyszna i używam tylko szynki konserwowej.

  2. Ja np zamiast szynki daje parówki pokrojone w kostkę i urozmaicam to woreczkiem ryżu… Pychotka, bardzo często ją robię.

Dodaj komentarz

5 × dwa =