Kapsalon to prościej mówiąc, frytki z dodatkiem fileta z kurczaka, zapieczone z ciągnącym się serem żółtym oraz dodatkiem świeżych warzyw, takich jak pomidor, ogórek, cebulka. Jest to połączenie samych smacznych rzeczy, które większość z nas uwielbia.
Na moim blogu znajdziecie już przepis na tradycyjnego kapsalona z kurczakiem – KAPSALON, dlatego tym razem postanowiłam przygotować kapsalon z mięsem mielonym. W smaku jest bardzo podobny do tradycyjnej wersji, jednak mięso mielone nieco zmienia jego smak. Dużo zależy także od rodzaju mięsa mielonego, jakie wybierzemy, a możemy postawić na drobiowe, wołowe czy wieprzowe, wedle uznania.
Domowy kapsalon z mięsem mielonym smakuje naprawdę rewelacyjnie. Zapieczone frytki z mięsem i ciągnącym się serem, oblane ketchupem z porcją świeżych warzyw i sosu czosnkowego to prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatkowo wierzch posypałam jeszcze odrobiną prażonej cebulki, która również fajnie komponuje się z resztą.
Domowy kapsalon to świetny pomysł na obiad czy kolację, z pewnością posmakuje zarówno dzieciom jak i osobom dorosłym. Możemy go również zaserwować na różnego rodzaju domowych imprezach, czy rodzinnych spotkaniach. Z doświadczenia wiem, że wszyscy będą zachwyceni. Zapraszam na przepis
KAPSALON Z MIĘSEM MIELONYM – PRZEPIS
Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 6-7 ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g żółtego sera
- 1 mix sałat
- 1 cebula czerwona
- 2 pomidory
- 1 ogórek świeży
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- ketchup
- prażona cebulka
Wykonanie
- Mięso mielone doprawiamy papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Smażymy we frytkownicy, na oleju lub zapiekamy w piekarniku.
- Ogórka kroimy w plastry, pomidora w ćwierć plasterki. Cebulę kroimy w piórka.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Do foremek lub na jedną dużą blaszkę wykładamy przygotowane frytki. Na nie wykładamy mięso mielone, które posypujemy startym na tarce serem żółtym. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do momentu, aż ser się roztopi.
- Roztopiony ser polewamy ketchupem, wykładamy mix sałat, pomidora, ogórka, czerwoną cebulę. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażoną cebulką.