Chrupiące i bardzo szybkie w przygotowaniu zapiekanki z chleba tostowego to idealny pomysł na smaczne i sycące danie. Takie zapiekanki można przygotować w zaledwie 15 minut. Wystarczy na kromki chleba nałożyć przygotowany farsz i całość wstawić do piekarnika. Kolejno zapiekać przez kilka minut, aż ser się roztopi i zapiekanki gotowe.
Zapiekanki tostowe nie dość, że świetnie smakują, to na dodatek są bardzo tanie w przygotowaniu. Składniki do ich przygotowania są ogólnodostępne, więc tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Takie szybkie zapiekanki idealnie sprawdzą się na obiad, szybką kolacje, a także ciepłą przekąskę, kiedy spodziewamy się gości. Podane ze świeżym szczypiorkiem i ketchupem smakują naprawdę świetnie, sprawdźcie sami.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKI TOSTOWE
Składniki
- 9 kromek chleba tostowego
- 1 czerwona cebula
- 150 g sera żółtego
- 150 g szynki z kurczaka
- 5 ogórków konserwowych
- 1/2 czerwonej papryki
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej rozkładamy kromki chleba tostowego.
- Szynkę, paprykę ogórki i cebulę kroimy w kosteczkę.
- Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy.
- Na kromki chleba tostowego wykładamy przygotowany farsz.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10-12 minut. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem i ketchupem.