Zapiekanka obiadowa z cukinią i szynką
Jak zapewne zdążyliście zauważyć, jestem wielką fanką zapiekanek obiadowych. Głównym powodem jest ich cudowny smak, ale także szybkość i prostota wykonania. Kolejną zaletą zapiekanki jest fakt, że można ją w łatwy sposób odgrzać, dzięki czemu możemy przygotować większą porcję, by mieć obiad na dwa dni.
Zapiekanka obiadowa z cukinią i szynką to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Składa się z kilku prostych składników, które w połączeniu ze sobą smakują naprawdę świetnie. Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy ziemniaków, szynki, cukinii, pora, sera żółtego oraz jajek. Zapiekanka z cukinią i porem jest naprawdę bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu.
Zapiekanka z szynką i cukinią to idealny pomysł na obiad, czy kolację. Z pewnością posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z CUKINIĄ I SZYNKĄ
Składniki
- 5 ziemniaków
- 1 mała cukinia
- 250 g szynki (w plastrach)
- 200 g żółtego sera
- 2 jajka
- por
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Następnie kroimy w plasterki i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego.
- Na ziemniakach układamy plastry szynki.
- Na szynce układamy pokrojonego w krążki pora.
- Kolejno układamy pokrojoną w plastry cukinię.
- Ser żółty ścieramy na tace, mieszamy z jajkiem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i rozprowadzamy na zapiekance.
- Wierzch zapiekanki dekorujemy porem.
- Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut.