Leśny mech z malinami

Leśny mech z malinami

Leśny mech z malinami to wypiek idealny na urodziny, imieniny, Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Równie dobrze możesz je upiec bez jakiejkolwiek okazji, ponieważ jest obłędne w smaku i co istotne, dość łatwe w przygotowaniu.



Ciasto leśny mech ma piękny zielony kolor, a to zasługa świeżego szpianku, który jest dodany do biszkoptu. Dodatkowo w cieście znajduje się warstwa malin zatopionych w galaretce oraz pyszny krem śmietankowy z białą czekoladą. Całość pięknie prezentuje się na talerzu i smakuje nieziemsko. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalne i nietrudne w przygotowaniu ciasto, leśny mech z malinami będzie idealnym wyborem.

LEŚNY MECH Z MALINAMI PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 125 ml oleju
  • 280 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka

  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml gorącej wody
  • 400 g malin (u mnie mrożone)

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 czubata łyżka cukru pudru


Przygotowanie

BISZKOPT:

  • Szpinak zblendować na papkę.
  • Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i całość ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewać olej. Kolejno przełożyć mus szpinakowy i zmiksować na małych obrotach do połączenia.
  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy szpinakowej i całość zmiksować do połączenia.
  • Masę przelać na blaszkę (24 x 24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu, ściąć wierzch biszkopta i pokruszyć. Odłożyć na bok.

GALARETKA:

  • W 700 ml gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić do przestygnięcia. Następnie wrzucić maliny, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na ciasto i całość wstawić do lodówki.

KREM:

  • W rondelku podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić do przestygnięcia, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia.
  • Schłodzoną śmietankę czekoladową, mascarpone i cukier puder zmiksować na puszystą masę. Krem wyłożyć na galaretkę i wyrównać.
  • Wierzch posypać pokruszonym ciastem biszkoptowym.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.


ciasto leśny mech
leśny mech z galaretką i malinami


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 28

Dodaj komentarz

20 − pięć =