Fit Leniwe Kluski ze Szpinakiem w Sosie Pomidorowym



FIT Leniwe Kluski ze Szpinakiem

Fit leniwe kluski ze szpinakiem to świetny pomysł na smaczny obiad dla osób będących na diecie, a także idealny posiłek do pudełka na uczelnię czy też do pracy.

Składniki:

  • 1/2 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (20 dag),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 średnie, ugotowane ziemniaki,
  • 150 g twarogu,
  • 1 jajko,
  • max. 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Na patelnię wykładamy zamrożony szpinak z odrobiną wody. Dusimy do czasu, aż wyparuje woda. Następnie wciskamy czosnek i wbijamy jajko. Mieszamy i czekamy, aż wystygnie.

W tym czasie ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub blendujemy. Solimy i doprawiamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ostudzony szpinak. Dosypujemy szklankę mąki i mieszamy łyżką. Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy ciasto. Dodajemy jeszcze pół szklanki mąki razowej i pozostałą mąkę pszenną. Wyrabiamy ciasto.

Formujemy w kuleczki, następnie spłaszczamy je opuszkiem palca.



Sos pomidorowy:

Składniki:

  • kartonik pomidorów krojonych (ok. 400 g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • bazylia, oregano, tymianek – świeże lub suszone,
  • mozzarella,
  • cebula.

Przygotowanie:

Cebulkę i czosnek dusimy na patelni.

Pokrojone pomidory wrzucamy do małego garnka, następnie dodajemy cebule z czosnkiem, 50 g mozzarelli oraz przyprawiamy. Blendujemy na gładką masę. Podgrzewamy i gotujemy przez 5 minut.

Uformowane kluseczki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia. Podajemy z sosem. Całość można posypać mozzarellą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.