Sezon na śliwki w pełni, a to oznacza, że czas na zapiekankę jaglaną ze śliwkami. Pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska, czy też deser ze śliwek, który z pewnością posmakuje każdemu z Was.
Taka zapiekanka jaglana ze śliwkami idealnie sprawdzi się na śniadanie, posiłek do pracy czy kolację. Zapiekanka pięknie pachnie, świetnie smakuje i jest szybka w przygotowaniu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
ZAPIEKANKA ZE ŚLIWEK I KASZY JAGLANEJ – PRZEPIS
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru
- 6-8 śliwek
- cukier puder
Wykonanie
- Kaszę jaglaną przełożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać cukier, cukier wanilinowy, przemieszać, przykryć i gotować przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kaszy jaglanej, na niej ułożyć śliwki i przykryć pozostałą kaszą.
- Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 35-40 minut.
- Gotową zapiekankę udekorować cukrem pudrem.