Ciasto czekoladowe



Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe to jedno z najczęściej przygotowywanych ciast. Jest niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. To ciasto czekoladowe jest bardzo wilgotne, puszyste, idealne w smaku. Nie jest za słodkie, ani za gorzkie.

To niezwykle proste ciasto czekoladowe doceniamy szczególnie za prostotę wykonania. Ciasto jest naprawdę banalne w przygotowaniu, a sam proces jego wykonania zajmuje zaledwie 15 minut. Nie wiem jak Wy, ale ja takie proste ciasta lubię najbardziej.

Jak zrobić ciasto czekoladowe?

Ten przepis na ciasto czekoladowe powinien poznać każdy miłośnik czekolady. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i takie smaczne. Idealnie sprawdzi się jako smaczny deser do ulubionej kawy.

Ciasto czekoladowe z tego przepisu zawsze wychodzi. Nie musicie obawiać się, że po drodze podczas przygotowania coś was niemiło zaskoczy. Ciasto zawsze się udaje, ponieważ jest tak proste, że nie można nic w nim zepsuć. Postępując zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej, z pewnością Wasze ciasto czekoladowe wyjdzie perfekcyjne.

Dodatek do ciasta czekoladowego to pyszna polewa czekoladowa, która nadaje mu jeszcze bardziej czekoladowego smaku. Dzięki niej ciasto jest podwójnie czekoladowe. Do przygotowania ciasta potrzebne nam będą proste składniki, które można zakupić w każdym sklepie. Są one ogólne dostępne, a niektórzy z Was z pewnością posiadają je w swojej kuchni. Jeśli nie, wystarczy udać się do pobliskiego sklepu.

To szybkie ciasto czekoladowe gości w naszym domu bardzo często. Każdy je uwielbia, a ja lubię je przygotowywać ze względu na prostotę i szybkość wykonania. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE



Składniki

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa

  • 100 g czekolady
  • 30 g masła

Wykonanie

  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W małym rondelku umieścić masło, pokrojone w kostkę. Dodać kostki czekolady i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż otrzymamy gładką masę.
  • Rondelek zdjąć z palnika i dodać mleko, całość mieszać do momentu połączenia składników.
  • Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Można też je ogrzać w ciepłej wodzie. Następnie całe jajka ubić z dodatkiem cukru.
  • Do miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
  • Do mąki dodać jajka i masę czekoladową. Całość wymieszać przy użyciu rózgi lub miksera.
  • Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok 40 minut do suchego patyczka.
  • Przygotować polewę: do garnuszka wyłożyć połamaną czekoladę oraz masło. Ciągle mieszając podgrzewać do momentu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.




1 komentarz

  1. Chyba w przepisie „uciekła” temperatura piekarnika, w jakiej należy piec ciasto. Albo ja tej informacji nie zauważyłam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.