
Delikatne, aksamitne i pyszne czekoladowe ciasto z serem. Bardzo łatwe w przygotowaniu, z prostych i ogólnodostępnych składników.
To czekoladowe ciasto z serem jest naprawdę ekspresowe w przygotowaniu! Całe ciasto można przyszykować w 20 minut + oczywiście czas pieczenia. Na tak dobre ciasto, to naprawdę nie długo. Po upieczeniu przekonacie się sami, jakie jest pyszne.
Masę serową przygotowałam z sera z wiaderka, najlepiej wybrać gęsty, suchy i zwarty ser. Jeśli Wasz ser będzie zbyt rzadki, warto dodać do niego łyżkę mąki.
CZEKOLADOWE CIASTO Z SEREM – PRZEPIS
Składniki
CIASTO
- 5 jajek
- 350 g mąki
- 40 g kakao
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 125 ml wody
MASA SEROWA
- 500 g dobrej jakości sera z wiaderka
- 1 opakowaniu budyniu śmietankowego
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
POLEWA
- 100 g masła
- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
DODATKOWO
- wiórka kokosowe do dekoracji
Wykonanie
- Białka jajek przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej masy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie cienką stróżką wlewamy na przemian wodę z olejem.
- Do masy jajecznej wsypujemy przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
- Ser z wiaderka miksujemy z proszkiem budyniowym, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Wykładamy na ciasto za pomocą łyżki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut.
- Polewa: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy przesiany cukier puder oraz kakao. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Gotową polewę wykładamy na przestygnięte ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy kokosem.


