Ziemniaki Faszerowane Kurczakiem Fetą i Szpinakiem



Gotowane, smażone, pieczone, w formie frytek czy puree – każdy z nas ma swoją ulubioną postać ziemniaków. 

Z pewnością każdy z Was zgodzi się ze stwierdzeniem, że to jeden z najbardziej  popularnych produktów w naszych domach. 

Ziemniaki, choć uważane są warzywo tuczące, to zawierają zaledwie 75 kcal na 100 g. Jeśli nie dodajemy do nich dodatków w postaci masła czy śmietany to pozostaną one zdrowym niskokalorycznym warzywem. 

Ziemniaki nie zawierają w swoim składzie tłuszczu, są bogate w potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Dodatkowo są źródłem cennych witamin takich jak A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP. Dodatkowo w swoim składzie zawierają błonnik. 



Danie, które dzisiaj dla Was przygotowaliśmy to ziemniaki faszerowane kurczakiem, fetą i szpinakiem. Mogą być podawane w formie dodatku do dania głównego ale także jako główne danie. 

Macie ochotę na wypróbowanie przepisu na ziemniaki faszerowane w naszej wersji? Jeśli tak, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem. Taka forma ziemniaków z pewnością zachwyci Wasze podniebienia!

ZIEMNIAKI FASZEROWANE – PRZEPIS

Składniki:

  • 2 ziemniaki 
  • 2 garści świeżego szpinaku  
  • 1/4 papryki czerwonej 
  • 50 g sera feta 
  • 100 g kurczaka 
  • sos sojowy 
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy
  • ser żółty – do posypania  


Przygotowanie:

  • Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce oliwy razem z szpinakiem, ząbkiem czosnku.
  • Przyprawiamy pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, papryką.
  • Gdy woda odparuje a szpinak straci na objętości dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i dusimy jeszcze ok 5 minut. 
  • Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oliwy razem z pieprzem, solą, bazylią. 
  • Wszystkie składniki na nadzienie łączymy ze sobą. 
  • Ziemniaki w całości gotujemy, aż będą prawie miękkie (ok 30 min).
  • Ugotowane ziemniaki kroimy na pół, wydrążamy środek, który dodajemy do naszego nadzienia i dokładnie mieszamy.


  • Ziemniaki faszerujemy, na wierzch układamy ser żółty.
  • Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. 


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

19 − 10 =