Gotowane, smażone, pieczone, w formie frytek czy puree – każdy z nas ma swoją ulubioną postać ziemniaków.
Z pewnością każdy z Was zgodzi się ze stwierdzeniem, że to jeden z najbardziej popularnych produktów w naszych domach.
Ziemniaki, choć uważane są warzywo tuczące, to zawierają zaledwie 75 kcal na 100 g. Jeśli nie dodajemy do nich dodatków w postaci masła czy śmietany to pozostaną one zdrowym niskokalorycznym warzywem.
Ziemniaki nie zawierają w swoim składzie tłuszczu, są bogate w potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Dodatkowo są źródłem cennych witamin takich jak A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP. Dodatkowo w swoim składzie zawierają błonnik.
Danie, które dzisiaj dla Was przygotowaliśmy to ziemniaki faszerowane kurczakiem, fetą i szpinakiem. Mogą być podawane w formie dodatku do dania głównego ale także jako główne danie.
Macie ochotę na wypróbowanie przepisu na ziemniaki faszerowane w naszej wersji? Jeśli tak, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem. Taka forma ziemniaków z pewnością zachwyci Wasze podniebienia!
ZIEMNIAKI FASZEROWANE – PRZEPIS
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1/4 papryki czerwonej
- 50 g sera feta
- 100 g kurczaka
- sos sojowy
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy
- ser żółty – do posypania
Przygotowanie:
- Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce oliwy razem z szpinakiem, ząbkiem czosnku.
- Przyprawiamy pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, papryką.
- Gdy woda odparuje a szpinak straci na objętości dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i dusimy jeszcze ok 5 minut.
- Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oliwy razem z pieprzem, solą, bazylią.
- Wszystkie składniki na nadzienie łączymy ze sobą.
- Ziemniaki w całości gotujemy, aż będą prawie miękkie (ok 30 min).
- Ugotowane ziemniaki kroimy na pół, wydrążamy środek, który dodajemy do naszego nadzienia i dokładnie mieszamy.
- Ziemniaki faszerujemy, na wierzch układamy ser żółty.
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.