Sernik z Polewą Karmelowo-Kokosową



Czy są tutaj miłośnicy domowych serników? My mamy do nich ogromną słabość. To jedno z najczęściej przygotowywanych ciast w naszym domu.

W tym wpisie zaprezentujemy Wam naszą recepturę na pyszny sernik z polewą karmelowo-kokosową. Jest kremowy, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach. Polewa karmelowo-kokosowa nadaje mu słodki i nietuzinkowy smak.

Domowy sernik z polewą karmelowe-kokosową z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi tego typu wypieków.



PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z POLEWĄ KARMELOWO-KOKOSOWĄ

Masa serowa:

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka  
  • 500 twarogu 
  • 150 g cukru 
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 50 g masła
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 30g skrobi ziemniaczanej – 3 łyżki 
  • 30g mąki pszennej – 3 łyżki 

Przygotowanie:

  • Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę.
  • Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.


  • Masę serową wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
  • Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa kokosowa z karmelową czekoladą 

Składniki:

  • 150 ml mleka 
  • 100 g czekolady karmelowej 
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych 

Sposób przygotowania: 

  • Mleko gotować razem z wiórkami kokosowymi.
  • Zmniejszyć gaz i gotować do momentu aż wiórki wpija całe mleko.


  • Dodać czekoladę pokrojoną w kostkę i mieszać aż powstanie jednolita masa.
  • Gdy sernik ostygnie udekorować go przygotowaną polewą.


1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.