Czy są tutaj miłośnicy domowych serników? My mamy do nich ogromną słabość. To jedno z najczęściej przygotowywanych ciast w naszym domu.
W tym wpisie zaprezentujemy Wam naszą recepturę na pyszny sernik z polewą karmelowo-kokosową. Jest kremowy, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach. Polewa karmelowo-kokosowa nadaje mu słodki i nietuzinkowy smak.
Domowy sernik z polewą karmelowe-kokosową z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi tego typu wypieków.
PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z POLEWĄ KARMELOWO-KOKOSOWĄ
Masa serowa:
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 500 twarogu
- 150 g cukru
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 50 g masła
- 7 jajek (rozmiar M)
- 30g skrobi ziemniaczanej – 3 łyżki
- 30g mąki pszennej – 3 łyżki
Przygotowanie:
- Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę.
- Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa kokosowa z karmelową czekoladą
Składniki:
- 150 ml mleka
- 100 g czekolady karmelowej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Mleko gotować razem z wiórkami kokosowymi.
- Zmniejszyć gaz i gotować do momentu aż wiórki wpija całe mleko.
- Dodać czekoladę pokrojoną w kostkę i mieszać aż powstanie jednolita masa.
- Gdy sernik ostygnie udekorować go przygotowaną polewą.
Świetny!