Domowa Szarlotka na Kruchym Cieście



Szarlotka to tradycyjny wypiek, składający się z półkruchego ciasta z dodatkiem jabłek. Domowa szarlotka smakuje najlepiej. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu, zapraszamy poniżej.

Przepis na domową szarlotkę na kruchym cieście

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • 300 g masła,
  • 6 żółtek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • szklanka cukru pudru.

Nadzienie jabłkowe:

  • 9 jabłek,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki cynamonu.



Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na dwie części i odkładamy do lodówki na około godzinę.
  2. Obieramy jabłka i kroimy na półplasterki. Do garnka wykładamy jabłka i zalewamy wodą, całość dusimy przez około 15 minut. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blaszkę. Podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut.
  4. Następnie spód ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy masą jabłkową, po czym ścieramy drugą część ciasta.
  5. Całość pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *