Filet z kurczaka zapiekany z marchewką

filet z kurczaka zapiekany z marchewką

Filet z kurczaka zapiekany w naczyniu żaroodpornym z marchewką i czosnkiem to bardzo łatwe do przygotowania danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację.



Przepis na to pyszne danie jest bardzo prosty, a składniki do jego przygotowania z pewnością znajdziecie w kuchennych szafkach i lodówce. Filet z kurczaka pieczony w aromatycznym sosie z dodatkiem marchewki jest soczysty i delikatny. Doskonałym dodatkiem do tego dania będą gotowane ziemniaczki, lub ryż i ulubiona surówka.

Jeśli szukacie pomysłu na prosty i smaczny obiad, który posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, to filet z kurczaka zapiekany z marchewką będzie idealnym wyborem.

FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z MARCHEWKĄ – PRZEPIS

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • papryka słodka w proszku


Sposób przygotowania

  • Filet z kurczaka, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Marchew obrać i pokroić w krążki o grubości ok. 1 cm.
  • Miód, musztardę, przyprawy wymieszać ze sobą.
  • Mięso umieścić w misce, polać powstałym sosem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać marchewkę i pokrojony w paseczki czosnek. Przykryć pokrywką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 50 minut.
kurczak zapiekany z marchewką
zapiekany filet z kurczaka z marchewką przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × 1 =