Domowe Paszteciki z Mięsem – Idealne do Barszczu



Paszteciki to smaczna przekąska przygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem pysznego nadzienia. Zazwyczaj farsz składa się z mięsa lub kapusty i grzybów. Wypieki te możemy modyfikować wedle swoich upodobań, w podobny sposób jak pierogi.

Ciasto na paszteciki z wierzchu jest kruche a wewnątrz delikatne. Możemy je także przygotować z ciasta francuskiego. W marketach znajdziecie gotowe ciasto francuskie, które z pewnością przyśpieszy Wam pracę. Będzie także idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią zabawy z przygotowywaniem ciasta. Przyznam się, że czasem korzystam z tej przyśpieszonej wersji na domowe paszteciki, jednak zazwyczaj sama robię ciasto.

Paszteciki zazwyczaj serwowane są z barszczem czerwonym i tak też robimy u nas w domu. Pyszny barszcz z dodatkiem ciepłych pasztecików smakuje obłędnie.

Paszteciki kojarzą nam się również ze Świętami Bożego Narodzenia. Wówczas przygotowujemy paszteciki z kapustą i grzybami, ponieważ zgodnie z tradycją podczas Wigilii nie spożywamy pokarmów z dodatkiem mięsa.



Tym razem przygotowaliśmy domowe paszteciki z mięsem. Idealne jako przekąska na imprezę, posiłek do pracy a z dodatkiem ciepłego barszczyku mogą być podawane w formie obiadu. Sekret idealnych pasztecików tkwi w dobrze przygotowanym cieście, ale także w farszu. Farsz mięsny do pasztecików powinien być odpowiednio przyprawiony, tak, aby nie był zbyt mdły.

Poniżej znajdziecie przepis na paszteciki z mięsem w naszej wersji. W naszym domu bardzo często je przygotowujemy, szczególnie podczas spotkań ze znajomymi. W mgnieniu oka znikają z talerza 🙂 Mam nadzieję, że i Wam posmakują.

PRZEPIS NA PASZTECIKI Z MIĘSEM

Składniki

* z przepisu wychodzi około 42 sztuki.

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 300 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży suchych 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko
  • 40 g masła 


NADZIENIE

  • 500 dag mięsa z rosołu (u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko)
  • ugotowana marchew z rosołu  
  • cebula 
  • 5 łyżek oleju
  • sól,
  • pieprz do smaku

DO POSMAROWANIA

  • 1 żółtko

Przygotowanie:

CIASTO

  • Drożdże, cukier, łyżkę mąki, wodę wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15  minut.  
  • Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 – 1,5h.

FARSZ

  • Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni pogrzać olej, zeszklić cebulkę.
  • Ugotowaną w rosole marchew i mięso (waga bez kości), zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulką.
  • Doprawić pieprzem i solą, dokładnie zmieszać. 


PASZTECIKI

  • Ciasto rozwałkować cienko. Na skraju umieścić pasek  farszu. Zwinąć w roladę, odciąć od pozostałej części ciasta.  Pokroić na części (wyszło mi 3 paseczki po 14 sztuk) 
  • Posmarować roztrzepanym jakiem.
  • Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 min, grzanie góra/dół.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *