Babka piaskowa

Babka piaskowa

Tradycyjna, pyszna babka piaskowa, idealna na Wielkanocny stół. Mięciutka, wilgotna i delikatna. Cały sekret sypkości babki polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym bardziej sypka i piaskowa babka. Jeśli chcecie, by babka była jeszcze bardziej sypka, należy zmniejszyć ilość mąki pszennej a zastąpić ją mąką ziemniaczanej. Proporcje, które dobrałam do przygotowania mojej babki, dla mnie są idealne, ale można je zmieniać wedle swoich upodobań.



Babka piaskowa z nutą cytrynową jest przepyszna i idealnie sprawdzi się na święta Wielkanocne. Stanowi również świetny dodatek do filiżanki kawy czy herbaty. Podczas pieczenia babki należy pamiętać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

BABKA PIASKOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 250 g masła
  • 200 mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie

  • Masło zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i kremową masę. Ciągle miksując stopniowo dodawać jajka. Dokładnie miksować po dodaniu każdego jajka. Pod koniec dodać skórkę i sok z cytryny.
  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, mieszać tylko do momentu połączenia składników.
  • Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem i posypać bułką tartą.
  • Gotową masę przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 50 minut, do suchego patyczka.


Babka piaskowa przepis
Przepis an babkę piaskową
Babka piaskowa na Wielkanoc


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 17

Dodaj komentarz

1 × dwa =