Babka piaskowa

Babka piaskowa

Tradycyjna, pyszna babka piaskowa, idealna na Wielkanocny stół. Mięciutka, wilgotna i delikatna. Cały sekret sypkości babki polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym bardziej sypka i piaskowa babka. Jeśli chcecie, by babka była jeszcze bardziej sypka, należy zmniejszyć ilość mąki pszennej a zastąpić ją mąką ziemniaczanej. Proporcje, które dobrałam do przygotowania mojej babki, dla mnie są idealne, ale można je zmieniać wedle swoich upodobań.



Babka piaskowa z nutą cytrynową jest przepyszna i idealnie sprawdzi się na święta Wielkanocne. Stanowi również świetny dodatek do filiżanki kawy czy herbaty. Podczas pieczenia babki należy pamiętać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

BABKA PIASKOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 250 g masła
  • 200 mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie

  • Masło zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i kremową masę. Ciągle miksując stopniowo dodawać jajka. Dokładnie miksować po dodaniu każdego jajka. Pod koniec dodać skórkę i sok z cytryny.
  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, mieszać tylko do momentu połączenia składników.
  • Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem i posypać bułką tartą.
  • Gotową masę przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 50 minut, do suchego patyczka.


Babka piaskowa przepis
Przepis an babkę piaskową
Babka piaskowa na Wielkanoc


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 14

Dodaj komentarz

cztery × 3 =