Pieczone pierogi z kaszą i serem



Pieczone pierogi z kaszą i serem to pyszna i bardzo sycąca przekąska. Świetnie sprawdzą się również do barszczu a także jako smaczny poczęstunek, kiedy spodziewamy się gości.

Ciasto:

– 400 g mąki,
– 1 jajko,
– 180 ml mleka,
– 10 g masła,
– 8 g suszonych drożdży,
– łyżka śmietany,
– szczypta soli,
– szczypta pieprzu,
– szczypta cukru.

Farsz:

– 300 g twarogu,
– 200 g kaszy gryczanej,
– 1 jako,
– 2 cebule,
– 1 łyżka masła,
– pieprz,
-sól.



Wykonanie:

Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy na ciasto. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, odstawiamy je na 15 minut do lodówki.

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko i studzimy. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę i mieszamy z kaszą. Następnie dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek i szklanką wykrawamy kółka. Na każdym z nich kładziemy porcję farszu i formujemy pierożki.
Następnie kładziemy je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem oraz posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 – 30 minut.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

  1. O kurcze chyba w końcu znalazłam przepis. Moja babcia robiła takie coś i zawsze podawała z surowym czosnkiem bądź przysmażone ze śmietaną posypane makiem 😍 jakie to było pyszne żałuję że nie mam przepisu ale Pani są bardzo podobne.

Dodaj komentarz

pięć × 5 =