Barszcz czerwony to bardzo popularna polska zupa, podawana zazwyczaj z ziemniaczkami czy uszkami. Serwujemy go także w wersji do picia, jako dodatek do kapuśniaczków, krokietów czy innych przekąsek.
W naszym domu barszcz czerwony gości bardzo często, szczególnie w wersji do picia. Najczęściej przygotowuje go w okresie jesienno-zimowym, by nieco rozgrzać organizm w te ponure i chłodne dni. Domowy barszcz czerwony na wędzonce to prawdziwy raj dla podniebienia. Odpowiednio doprawiony w towarzystwie pasztecików czy kapuśniaczków smakuje naprawdę świetnie.
Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na barszcz czerwony do picia, który gości w naszym domu od lat. Każdy go uwielbia, bo jest naprawdę przepyszny. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Zapraszam na przepis!
Zapraszam także do zapoznania się z przepisem na paszteciki z kapustą i grzybami. Idealny dodatek do ciepłego barszczyku.
PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY DO PICIA
Składniki
- 500 g boczku wędzonego (surowego)
- 500 g buraków
- 2 marchewki
- 1,5 l wody
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1,5 szklanki zakwasu z buraków
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
Wykonanie
- Boczek dokładnie opłukać, zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, postawić na gaz i gotować około 50 minut, do miękkości.
- Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę opalić.
- Ugotowany boczek wyjąc z wywaru, do garnka przełożyć warzywa, całość gotować około 15 minut.
- Buraczki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Dodać do garnka z wywarem, całość gotować około 25 minut.
- Garnek zdjąć z palnika, całość odstawić na około 2 godziny, najlepiej na całą noc.
- Całość przecedzić, a następnie dodać zakwas buraczany. Dodać czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę cukru.
- Wstawić na gaz i stopniowo podgrzewać, nie gotować.