Barszcz czerwony do picia

Barszcz czerwony do picia

Barszcz czerwony to bardzo popularna polska zupa, podawana zazwyczaj z ziemniaczkami czy uszkami. Serwujemy go także w wersji do picia, jako dodatek do kapuśniaczków, krokietów czy innych przekąsek.



W naszym domu barszcz czerwony gości bardzo często, szczególnie w wersji do picia. Najczęściej przygotowuje go w okresie jesienno-zimowym, by nieco rozgrzać organizm w te ponure i chłodne dni. Domowy barszcz czerwony na wędzonce to prawdziwy raj dla podniebienia. Odpowiednio doprawiony w towarzystwie pasztecików czy kapuśniaczków smakuje naprawdę świetnie.

Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na barszcz czerwony do picia, który gości w naszym domu od lat. Każdy go uwielbia, bo jest naprawdę przepyszny. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Zapraszam na przepis!

Zapraszam także do zapoznania się z przepisem na paszteciki z kapustą i grzybami. Idealny dodatek do ciepłego barszczyku.

PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY DO PICIA

Składniki

  • 500 g boczku wędzonego (surowego)
  • 500 g buraków
  • 2 marchewki
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 szklanki zakwasu z buraków
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól 


Wykonanie

  • Boczek dokładnie opłukać, zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, postawić na gaz i gotować około 50 minut, do miękkości. 
  • Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę opalić. 
  • Ugotowany boczek wyjąc z wywaru, do garnka przełożyć warzywa, całość gotować około 15 minut. 
  • Buraczki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Dodać do garnka z wywarem, całość gotować około 25 minut. 
  • Garnek zdjąć z palnika, całość odstawić na około 2 godziny, najlepiej na całą noc.
  • Całość przecedzić, a następnie dodać zakwas buraczany. Dodać czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę cukru. 
  • Wstawić na gaz i stopniowo podgrzewać, nie gotować. 


przepis na barszcz czerwony do picia
przepis na barszcz czerwony do picia
barszcz czerwony do picia


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

cztery × 1 =