Sernik chałwowy

Delikatny, lekki, a jednocześnie mocno serowy sernik z chałwą na ciasteczkowym spodzie. Łatwy do zrobienia, super smaczny i wychwalony przez gości i domowników. Ten sernik jest po prostu obłędny!



Do przygotowania sernika z chałwą potrzeba niewielu składników. Zakupicie je praktycznie w każdym sklepie. Sam sernik robi się naprawdę prosto. Dzięki temu, że użyłam sera twarogowego, jest mocno serowy i zbity. Dodatek polewy czekoladowej podkreśla jego cudowny smak.

Ten domowy sernik idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie idealnym wyborem na święta, rodzinne spotkania czy inne tego typu imprezy. Jestem pewna, że posmakuje Wam i Waszym gościom. Zapraszam na przepis!

SERNIK CHAŁWOWY – PRZEPIS

Składniki

SPÓD

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła

MASA SEROWA

  • 1,5 kg twarogu półtłustego
  • 500 g chałwy waniliowej
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

Polewa

  • 160 g mlecznej czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%


Wykonanie

  • Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Herbatniki drobno kruszymy, za pomocą malaksera lub blendera.
  • Masło roztapiamy i dodajemy do zmielonych ciasteczek. Mieszamy do połączenia składników. Następnie ciasteczkową masę przekładamy na blaszkę i ugniatamy za pomocą łyżki.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut, grzanie góra-dół. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Chałwę kruszymy i przekładamy do rondelka. Dodajemy śmietankę kremówkę i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Przekładamy do miski, dodajemy cukier, jajka, śmietankę z chałwą, budyń w proszku i miksujemy na gładką masę.
  • Masę serową przekładamy na podpieczony spód.
  • Blaszkę z sernikiem wstawiamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 80 minut w 180 stopniach. Grzanie góra-dół.
  • Sernik zostawiamy w piekarniku na godzinę, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  • Czekoladę mleczną łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w śmietance w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia i zgęstnienia. Następnie rozprowadzamy o wierzchu sernika. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 12

8 komentarze

    • Wydaje mi się, że sernik wyjdzie zbyt niski. Polecam zrobić z proporcji podanych w przepisie. Ewentualnie można proporcjonalnie zmniejszyć ilość wszystkich składników i użyć mniejszej formy.

  1. Sernik przepyszny, wysoki , delikatny w smaku polecam na blachę taką samą jak jest w przepisie.

Dodaj komentarz

szesnaście − pięć =