Domowy Twaróg z Mleka



Domowy twaróg smakuje najlepiej, chyba każdy z Was zgodzi się z tym stwierdzeniem. Dodatkowo w ostatnim czasie bardzo popularne stało się robienie sera w domu, dlatego też i ja postanowiłam spróbować.

Domowy biały ser to prawdziwy raj dla podniebienia. Kiedy pokusicie się o jego przygotowanie, na pewno będziecie go przygotowywać regularnie. Zarówno jego delikatny smak, jak i sama konsystencja jest wyśmienita. Ser biały domowej roboty można przygotować z ogólnie dostępnych składników, które można zakupić w każdym markecie.

Ser domowej roboty jest świetną przekąską, a także pysznym dodatkiem do każdego pieczywa. Domowy ser wychodzi najlepszy z mleka prosto od krowy. Możecie także wykorzystać mleko niskopasteryzowane. Mnie udało się dorwać swojskie mleko, prosto od krówki, ale wiem, że nie każdy ma do niego dostęp.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny, domowy ser!

PRZEPIS NA DOMOWY TWARÓG

Składniki

  • 3 l mleka od krowy
  • 50 ml octu
  • 1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie

  • Mleko wlewamy do garnka z grubym danem, podgrzewamy do temperatury 92 stopnie. Po uzyskaniu temperatury ściągamy mleko z palnika, dodajemy ocet i sól, mieszamy i odstawiamy na ok 30 minut.
  • Po upływie czasu przecedzamy serwatkę przez durszlak wyłożony gazą.
  • Następnie gazę z serem lekko zbieramy ku środkowi, w celu uformowania kształtu spłaszczonej kuli, lekko odciskamy z nadmiaru serwatki.
  • Tak przygotowany ser wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.


1 komentarz

  1. bo i proszę ! można? można! i jeśli mniej odciśniesz ten ser, zostawisz go trochę luźniejszy, to będzie właśnie Quark ! którego tak wszyscy się boją i krytykują, bo nie maja w sklepach. Tez już pisałam, że można samemu zrobić pycha! gratuluję!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.