Blok czekoladowy to deser, który robił furorę na stołach w czasach PRL-u. Trudno było wtedy kupić cokolwiek słodkiego, a szczególnie czekoladę, więc wymyślono rewelacyjny deser, który robi furorę do dziś.
W tym wpisie zaprezentujemy wam nasz ulubiony i sprawdzony przepis na blok czekoladowy z bakaliami. Blok jest bardzo słodki, smaczny i co ważne szybko się go robi. Formy do przygotowania bloku czekoladowego możecie użyć dowolnej, wtedy będziecie mieć inny kształt kawałków.
BLOK CZEKOLADOWY Z BAKALIAMI PRZEPIS
Składniki
- 200 g masła
- 4 łyżki kakao
- 250 g mleka w proszku
- 100 g cukru
- 125 ml mleka
Dodatkowo
- 20 krakersów
- 2 garście orzechów nerkowca
- 10 suszonych śliwek
- 10 suszonych daktyli
Przygotowanie
1. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Następnie dodać cukier, mleko i kakao. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
2. Ściągnąć rondelek z ognia i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy.
3. Na koniec dodać połamane na małe kawałki krakersy, posiekane na mniejsze kawałki orzechy nerkowca, suszone daktyle oraz śliwki i całość wymieszać łyżką. Możecie użyć również innych dodatków takich jak, rodzynki, żurawina, herbatniki itp.
4. Masę zawinąć w folię spożywczą, końce zakręcić i związać.
5. Tak przygotowany blok czekoladowy wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum kilka godzin.