Blok czekoladowy z bakaliami

Blok czekoladowy z bakaliami

Blok czekoladowy to deser, który robił furorę na stołach w czasach PRL-u. Trudno było wtedy kupić cokolwiek słodkiego, a szczególnie czekoladę, więc wymyślono rewelacyjny deser, który robi furorę do dziś.



W tym wpisie zaprezentujemy wam nasz ulubiony i sprawdzony przepis na blok czekoladowy z bakaliami. Blok jest bardzo słodki, smaczny i co ważne szybko się go robi. Formy do przygotowania bloku czekoladowego możecie użyć dowolnej, wtedy będziecie mieć inny kształt kawałków.

BLOK CZEKOLADOWY Z BAKALIAMI PRZEPIS

Składniki

  • 200 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g mleka w proszku
  • 100 g cukru
  • 125 ml mleka

Dodatkowo

  • 20 krakersów
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 suszonych daktyli


Przygotowanie

1. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Następnie dodać cukier, mleko i kakao. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.

2. Ściągnąć rondelek z ognia i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy.

3. Na koniec dodać połamane na małe kawałki krakersy, posiekane na mniejsze kawałki orzechy nerkowca, suszone daktyle oraz śliwki i całość wymieszać łyżką. Możecie użyć również innych dodatków takich jak, rodzynki, żurawina, herbatniki itp.

4. Masę zawinąć w folię spożywczą, końce zakręcić i związać.

5. Tak przygotowany blok czekoladowy wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum kilka godzin.



Blok czekoladowy z bakaliami przepis
Przepis na blok czekoladowy z bakaliami
Pyszny blok czekoladowy


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 45

Dodaj komentarz

szesnaście − dwa =