Sos pietruszkowy

Sos pietruszkowy

Domowy sos pietruszkowy to fajna baza do sałatek, przekąsek czy dań obiadowych. Mocny aromat pietruszki w połączeniu z sokiem z cytryny, miodem, oliwą i musztardą tworzy bardzo ciekawy smak. Sos pietruszkowy o pięknej zielonej barwie to również fajny dodatek do pizzy, na kanapkę czy grzanek. 



Ten aromatyczny sos z pietruszki można przygotować w kilka minut z prostych składników, które z pewnością macie w swojej kuchni. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA SOS PIETRUSZKOWY

Składniki

  •  pęczek pietruszki
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody – opcjonalnie


Wykonanie

  • Pietruszkę myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. W całości – razem z łodygą umieszczamy w blendarze, dodajemy płynny miód, oliwę oraz musztardę.
  • Całość blendujemy aż uzyskamy zieloną, prawie jednolitą masę. Kiedy będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.
  • Gotowy sos przelewamy do słokczka. Przechowujemy w lodówce, będzie zdatny do użycia przez 2-3 tygodnie.


Sos pietruszkowy
Sos pietruszkowy

Polecam również inne przepisy na domowe sosy:



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

osiemnaście − 14 =