Kluski Leniwe



Kluski leniwe, w smaku przypominające tradycyjne pierogi, bo właśnie od tego dania pochodzi ich nazwa. Kluski leniwe to tak zwane leniwe pierogi, w których skład wchodzi mąka jajka i ser.

To danie w wielu regionach naszego kraju jest bardzo różnie nazywane. Możecie spotkać się z nazwami takimi jak: kluski leniwe, leniwe, leniwe z serem, pierogi leniwe i pewnie jeszcze wiele innych ciekawych nazw, których jeszcze nie słyszałam. Swoim kształtem i wyglądem przypominają kopytka, jednak smakują trochę inaczej.

Kluski leniwe są bardzo łatwe w przygotowaniu i mega smaczne. Wystarczy zagnieść ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Następnie zrobić z ciasta rulonik, pokroić na kawałki i ugotować. Są one dużo szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne pierogi, a smakują rewelacyjnie.

Kluski leniwe przygotowuję bardzo często, nasza rodzina je uwielbia. Jeśli nie mam czasu na tradycyjne pierogi, kluski leniwe są idealnym i szybszym rozwiązaniem. Zazwyczaj podaję je z podsmażoną na maśle cebulką, czasem także z dodatkiem podsmażonej bułki tartej. Oba warianty są bardzo dobre. A Wy, z czym podajecie leniwe?



Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na kluski leniwe w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że posmakują Wam tak jak mojej rodzince. Smacznego!

PRZEPIS NA KLUSKI LENIWE

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

  • Ser przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Jeśli nie posiadacie maszynki, możecie rozgnieść go widelcem.
  • Oddzielamy żółtka od białek, następnie żółtka dodajemy do zmielonego sera.
  • Białka ubijamy na sztywno, przy pomocy miksera.
  • Do miski z serem i żółtkami dodajemy mąkę oraz sól. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


  • Do powstałej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Stolnicę oprószyć mąką a powstałe ciasto podzielić na kilka części. Z każdej z nich uformować kolejno wałek, następnie lekko go spłaszczyć i pokroić na kluseczki.
  • Gotowe leniwe wrzucać na gotującą się wodę i gotować ok. 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Kluseczki podawać z podsmażoną na maśle cebulką lub podsmażoną bułką tartą.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.