Bułeczki na sodzie czyli proziaki smażone na patelni, to pyszne pieczywo, które możemy bez wysiłku przygotować w domu. Składniki większość z was znajdzie w swojej kuchni.
Przepis na bułeczki na sodzie jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy połączyć ze sobą odpowiednie składniki, następnie z powstałego ciasta uformować bułeczki i usmażyć na suchej patelni. Bułeczki wychodzą mięciutkie i puszyste. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację zamiast tradycyjnego pieczywa.
BUŁECZKI NA SODZIE PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml kefiru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Jajko oraz kefir powinny być w temp. pokojowej.
1. Do miski wlej kefir, dodaj jajko, cukier, sodę i sól. Całość wymieszaj do połączenia.
2. Następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mąkę, aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
3. Ciasto rozwałkuj na blacie opruszonym mąką na placek o grubości ok. 1 cm i wytnij krążki lub jak w moim przypadku prostokąty.
4. Bułeczki przykryj ściereczką na 15 minut.
5. Bułeczki smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron po kilka minut. Kontroluj stopień zarumienienia i moc palnika.
6. Bułeczki na sodzie gotowe! Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie z dodatkiem masełka, które roztapia się na pieczywie.