Bułeczki na sodzie

Bułeczki na sodzie

Bułeczki na sodzie czyli proziaki smażone na patelni, to pyszne pieczywo, które możemy bez wysiłku przygotować w domu. Składniki większość z was znajdzie w swojej kuchni.



Przepis na bułeczki na sodzie jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy połączyć ze sobą odpowiednie składniki, następnie z powstałego ciasta uformować bułeczki i usmażyć na suchej patelni. Bułeczki wychodzą mięciutkie i puszyste. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację zamiast tradycyjnego pieczywa.

BUŁECZKI NA SODZIE PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru


Przygotowanie

Jajko oraz kefir powinny być w temp. pokojowej.

1. Do miski wlej kefir, dodaj jajko, cukier, sodę i sól. Całość wymieszaj do połączenia.

2. Następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mąkę, aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

3. Ciasto rozwałkuj na blacie opruszonym mąką na placek o grubości ok. 1 cm i wytnij krążki lub jak w moim przypadku prostokąty.

4. Bułeczki przykryj ściereczką na 15 minut.

5. Bułeczki smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron po kilka minut. Kontroluj stopień zarumienienia i moc palnika.

6. Bułeczki na sodzie gotowe! Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie z dodatkiem masełka, które roztapia się na pieczywie.



bułeczki na sodzie przepis
bułeczki z patelni


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 854

Dodaj komentarz

siedemnaście + 2 =