Soczysty Filet z Kurczaka w Marynacie Miodowo-Musztardowej

Filet z kurczaka to jedno z najczęściej wybieranych mięs. Być może dlatego, że jest niskokaloryczny, zawiera w sobie dużo białka, dobrze przygotowany smakuje wyśmienicie.

Filet z kurczaka możemy podawać w różnych formach, zapiekaną, smażoną czy duszoną. W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam pyszny przepis na soczystą pierś z kurczaka w marynacie miodowo – musztardowej. Jest bardzo soczysta, a smak idealnie wyważony, ostrość musztardy przełamana słodyczą miodu to prawdziwy raj dla podniebienia. Trudno opisać cudowny smak tej potrawy, dlatego też zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.




Marynata (na około 1kg fileta)

– 2 łyżki miodu,
– 2 łyżki musztardy,
– 1 łyżeczka soli,
– 2 łyżeczki papryki słodkiej,
– szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączmy ze sobą. Do powstałej marynaty dodajemy fileta z kurczaka, mieszamy i odstawiamy na około 3 godziny do lodówki. Możemy przygotować z dnia na dzień, aby mięso dobrze przeszło naszą marynatą.

Wcześniej zamarynowane piersi z kurczaka owijamy folią aluminiową (błyszczącą strona do wewnątrz). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut.

Możemy podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką. W moim przypadku są to ziemniaki i pomidorki z dodatkiem czerwonej cebuli. Smacznego!





Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

7 − 6 =