Proziaki z Patelni



Proziaki to pyszne domowe placuszki, przygotowywane potocznie mówiąc na prozie, czyli sodzie, stąd też ich nazwa. W niektórych regionach mówi się na nie także chlebki sodowe lub placki na sodzie.

Przepis na proziaki jest bardzo stary, ponieważ bardzo dawno temu nasze babcie i prababcie przygotowywała je na kuchniach kaflowych. Takie proziaki były najsmaczniejsze. Niestety w obecnych czasach mało kto posiada taką kuchnie w swoim domu, dlatego też musimy znaleźć inny sposób na ich przygotowanie. Szukać daleko nie trzeba , ponieważ mając w kuchni patelnie, a zakładam, że każdy ją ma, możemy przygotować proziaki właśnie na niej.

W dzisiejszym wpisie zaprezentuję Wam przepis na proziaki z patelni. W swoim smaku przypominają właśnie te, które przygotowywały nasze babcie. Domowe proziaki możemy spożywać w wersji na słodko, jak i na słono. Ja najbardziej lubię proziaki z pasztetem i ogórkiem kiszonym, dzieciaki zaś z dżemem.

PRZEPIS NA PROZIAKI



Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól i sodę. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz wlewamy kefir.
  • Całość wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego ciasta (może być lekko klejące).
  • Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm.
  • Przy pomocy miseczki lub dużego kubka wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm.
  • Gotowe krążki z ciasta odstawiamy na 15 minut i przykrywamy ściereczką.


  • Rozgrzewamy patelnię na średni poziom, kładziemy na nią nasze proziaki. Pieczemy ok. 10-13 minut. Co 2 minuty obracamy z jednej strony na drugą. W ten sposób możemy skontrolować poziom zarumienienia i uniknąć przypalenia.
  • Najlepiej smakują jeszcze ciepłe prosto z patelni.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

6 + pięć =