Chleb na jogurcie

Chleb na jogurcie

Domowy chleb to doskonała alternatywa dla kupnego wypieku o wątpliwym składzie. Domowe pieczywo to pewność składników, wykorzystanych podczas jego przygotowania, niezwykły smak i aromat. Dziś mamy dla Was przepis na nasz ulubiony chleb na jogurcie



Dodatek jogurtu sprawia, że chlebek w smaku jest lekko kwaskowaty i wpływa na jego strukturę. Jego wnętrze staje się niezwykle miękkie i wilgotne, natomiast skórka jest idealnie chrupiąca. Jak zrobić domowy chleb z dodatkiem jogurtu? Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Polecamy również: przepis na chleb z naczynia żaroodpornego.

CHLEB NA JOGURCIE PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 godz. 15 min. | Czas pieczenia: 1 godz.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml wody
  • 250 ml jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • łyżka maku


Przygotowanie

1. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami.

2. Następnie dodać jogurt, wodę i olej. Wyrobić ciasto w mikserze lub ręcznie.

3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

4. Po upływie czasu ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i uformować bochenek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i ponacinać.

5. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.

6. Chleb piec 15 minut w 230 stopniach, a następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 45 minut.

7. Upieczony chleb studzić na kratce.



Chleb na jogurcie przepis
Przepis na chleb na jogurcie


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 73

Dodaj komentarz

piętnaście − dwanaście =