Wiele osób szukając przepisu na domowy chleb ma wrażanie, że samo przygotowanie domowego chleba jest bardzo czasochłonne i trudne. Nic bardziej mylnego! Ten przepis na domowy chleb, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie sprawi, że zmienicie zdanie.
Chleb z naczynia żaroodpornego idealnie sprawdzi się dla osób, które będą rozpoczynać swoją przygodę z wypiekami, a także dla tych, które szukają szybkiego i prostego przepisu. Ten domowy chlebek robi się naprawdę bardzo łatwo i sprawnie. Dodatkowo ładnie wyrasta, jest mięciutki i puszysty. Ma chrupiącą skórkę, cudownie pachnie i świetnie smakuje.
Zapraszam wszystkich miłośników domowego chleba na prosty przepis, który musicie wypróbować. Poniżej opisałam w kilku prostych krokach jak przygotować ten smaczny chleb z naczynia żaroodpornego. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie także wideo, w którym zobaczycie cały etap przygotowania. Miłego pieczenia!
PRZEPIS NA CHLEB Z NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
Składniki
- 800 g mąki pszennej
- 600 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 opakowania suchych drożdży (2x7g)
Wykonanie
- Do miski wsypujemy cukier, drożdże oraz wlewamy wodę. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Po upływie czasu dodajemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto, by składniki się połączyły. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Z ciasta formujemy chleb i przekładamy go do naczynia żaroodpornego, które wcześniej delikatnie natłuszczamy.
- Naczynie z chlebem przykrywamy, wstawiamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 190 stopni. Od momentu nagrzania piekarnika pieczemy 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 40 minut.
- Po upieczeniu chleb wyjmujemy z naczynia i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wystudzenia.
Witam.
Chlebek piekny, mam zamiar upiec, tylko nie wiem jaka waga drozdzy. Ja mam opakowanie 100 g, a nie wiem jaka waga tych dwochopakowan, zeby sobie odwazyc.
Pozdrawiam i zycze duzo sukcesow kulinarnych.
2 x 7g 🙂
Sorry. Nie dopatrzylam.Przepraszam.Pozdrawiam.
czym przykrywamy naczynie ?
Pokrywką od naczynia 🙂
czy można dodać slonecznik
Oczywiście 🙂
Dziś upiekłam,wyszedł idealny.Pozdrawiam😊👍
woooow jaki piękny. Mam pytanie na jakim poziomie ustawiasz robota do wyrabiania ciasta. Ja mam skalę od 1 do 4 i nigdy nie wiem na jaką ustawić.
Najlepiej na początek na 1, a potem na 2.
Piekłam chlebek z tego przepisu jest pyszny i będę go piekła raz w tygodniu
jest bardzo dobry. od dzisiaj bede piekla tylko z tego przepisu
Bardzo mi miło 🙂
A jeśli nie mam robota, to czy ręczne wyrabianie będzie ok?
Tak 🙂
Zamierzam wypróbować ten przepis i stąd pytanie, pieczenie bez termoobiegu góra/dół?
Tak, grzanie góra-dół bez termoobiegu 🙂
A pszenno żytni też można tak piec?
Jeszcze nie próbowałam 🙂
czy chleb można piec z pszenicy durum?
Nie próbowałam 🙂
Robię drugi raz, bardzo smaczny, pięknie wyrośnięty i chrupiący po upieczeniu 🙂
Witam, chciałabym Upiec ten chlebek ale mam tylko drożdże świeże w kostce. Ile ich dodać? Dziękuję ☺️
25 g drożdży świeżych to 7 g drożdży suszonych instant
Dziękuję ❤️
Chlebek wyszedł wspaniały, pulchny i chrupiący. Rewelacja. Dodałam pestki dyni i słonecznika.
Polecam