Chleb z naczynia żaroodpornego

Chleb z naczynia żaroodpornego

Wiele osób szukając przepisu na domowy chleb ma wrażanie, że samo przygotowanie domowego chleba jest bardzo czasochłonne i trudne. Nic bardziej mylnego! Ten przepis na domowy chleb, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie sprawi, że zmienicie zdanie. 



Chleb z naczynia żaroodpornego idealnie sprawdzi się dla osób, które będą rozpoczynać swoją przygodę z wypiekami, a także dla tych, które szukają szybkiego i prostego przepisu. Ten domowy chlebek robi się naprawdę bardzo łatwo i sprawnie. Dodatkowo ładnie wyrasta, jest mięciutki i puszysty. Ma chrupiącą skórkę, cudownie pachnie i świetnie smakuje. 

Zapraszam wszystkich miłośników domowego chleba na prosty przepis, który musicie wypróbować. Poniżej opisałam w kilku prostych krokach jak przygotować ten smaczny chleb z naczynia żaroodpornego. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie także wideo, w którym zobaczycie cały etap przygotowania. Miłego pieczenia!

PRZEPIS NA CHLEB Z NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

Składniki

  • 800 g mąki pszennej
  • 600 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 opakowania suchych drożdży (2x7g)


Wykonanie

  • Do miski wsypujemy cukier, drożdże oraz wlewamy wodę. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • Po upływie czasu dodajemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto, by składniki się połączyły. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Z ciasta formujemy chleb i przekładamy go do naczynia żaroodpornego, które wcześniej delikatnie natłuszczamy.
  • Naczynie z chlebem przykrywamy, wstawiamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 190 stopni. Od momentu nagrzania piekarnika pieczemy 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 40 minut.
  • Po upieczeniu chleb wyjmujemy z naczynia i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wystudzenia.


Chleb z naczynia żaroodpornego przepis
Chleb z naczynia żaroodpornego przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.5 / 5. Oddanych głosów: 14

26 komentarze

  1. Witam.
    Chlebek piekny, mam zamiar upiec, tylko nie wiem jaka waga drozdzy. Ja mam opakowanie 100 g, a nie wiem jaka waga tych dwochopakowan, zeby sobie odwazyc.
    Pozdrawiam i zycze duzo sukcesow kulinarnych.

  2. woooow jaki piękny. Mam pytanie na jakim poziomie ustawiasz robota do wyrabiania ciasta. Ja mam skalę od 1 do 4 i nigdy nie wiem na jaką ustawić.

  3. Witam, chciałabym Upiec ten chlebek ale mam tylko drożdże świeże w kostce. Ile ich dodać? Dziękuję ☺️

  4. Chlebek wyszedł wspaniały, pulchny i chrupiący. Rewelacja. Dodałam pestki dyni i słonecznika.
    Polecam

Dodaj komentarz

2 × trzy =