Sałatka Kijowska

Sałatka Kijowska

Sałatka kijowska to kolejna smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. W jej skład wchodzi zaledwie kilka prostych składników, które świetnie się ze sobą komponują.



Sałatka przygotowana jest w wersji warstwowej, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole. Dekorację sałatki stanowią starte na tarce żółtka jajek, które z dodatkiem szczypiorku wyglądają fenomenalnie.

Przepis na sałatkę kijowską jest bardzo prosty, a składniki ogólnodostępne. Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca. Jestem pewna, że Wam również posmakuje, zapraszam na przepis!

SAŁATKA KIJOWSKA – PRZEPIS


Liczba porcji: 2 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 150 g żółtego sera
  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól


Wykonanie

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w kosteczkę, żółtka osobno ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • Pora myjemy i kroimy w półkrążki.
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, solą oraz pieprzem.
  • Na spodzie naczynia wykładamy białka, następnie starty na tarce ser żółty, tuńczyka, sos, pora oraz starte na tarce żółtka.


Sałatka Kijowska przepis
Przepis na sałatkę kijowską


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

2 × 2 =