Ciasto Barbi to bardzo smaczny deser, zaliczany do kategorii ciasta bez pieczenia o bardzo ładnym, dziewczęcym kolorze. Wszystko dzięki dodatkowi malinowej galaretki, która nadaje masie pięknego koloru i cudownego smaku.
Ciasto Barbi jest bardzo smaczne, delikatne i lekkie. Dodatkowo bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zakupić herbatniki, śmietanę kremówkę, galaretkę i dżem porzeczkowy. Te wszystkie składniki połączone w jedną całość dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.
Ciasto Barbi to idealny dodatek do popołudniowej kawy, świetny poczęstunek dla znajomych, a także idealny deser, na każdą nadarzającą się okazję. Jeśli jesteście miłośnikami domowych ciast bez pieczenia, ta propozycja będzie dla Was idealna.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto Barbi bez pieczenia. Proste, szybkie i smaczne!
PRZEPIS NA CIASTO BARBI
Składniki
- 2 x 500 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka malinowa
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 mały słoik dżemu porzeczkowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 g herbatników ciemnych
- garść orzechów
- czekolada deserowa
Wykonanie
- Galaretkę malinową rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki ubijamy na puch. Ciągle ubijając, małym strumieniem wlewamy zimną, ale ciągle płynną galaretkę.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy folią spożywcza. Na spodzie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki rozprowadzamy przygotowaną masę.
- Na masę układamy kolejną warstwę herbatników, a je smarujemy dżemem porzeczkowym. Ciasto wstawiamy do lodówki, a w międzyczasie przygotowujemy bitą śmietanę.
- Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy mieszanką posiekanych orzechów i czekolady.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by odpowiednio stężało.