Ciasto Barbi



Ciasto Barbi to bardzo smaczny deser, zaliczany do kategorii ciasta bez pieczenia o bardzo ładnym, dziewczęcym kolorze. Wszystko dzięki dodatkowi malinowej galaretki, która nadaje masie pięknego koloru i cudownego smaku.

Ciasto Barbi jest bardzo smaczne, delikatne i lekkie. Dodatkowo bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zakupić herbatniki, śmietanę kremówkę, galaretkę i dżem porzeczkowy. Te wszystkie składniki połączone w jedną całość dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.

Ciasto Barbi to idealny dodatek do popołudniowej kawy, świetny poczęstunek dla znajomych, a także idealny deser, na każdą nadarzającą się okazję. Jeśli jesteście miłośnikami domowych ciast bez pieczenia, ta propozycja będzie dla Was idealna.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto Barbi bez pieczenia. Proste, szybkie i smaczne!

PRZEPIS NA CIASTO BABRI



Składniki

  • 2 x 500 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka malinowa
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 mały słoik dżemu porzeczkowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g herbatników ciemnych
  • garść orzechów
  • czekolada deserowa

Wykonanie

  • Galaretkę malinową rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki ubijamy na puch. Ciągle ubijając, małym strumieniem wlewamy zimną, ale ciągle płynną galaretkę.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy folią spożywcza. Na spodzie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki rozprowadzamy przygotowaną masę.
  • Na masę układamy kolejną warstwę herbatników, a je smarujemy dżemem porzeczkowym. Ciasto wstawiamy do lodówki, a w międzyczasie przygotowujemy bitą śmietanę.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy mieszanką posiekanych orzechów i czekolady.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by odpowiednio stężało.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *