Naleśniki bez jajek

Naleśniki bez jajek

Masz ochotę na naleśniki, a w lodówce nie masz jajek? Nic straconego! Mamy dla Ciebie rozwiązanie – naleśniki bez jajek.



Przepis na naleśniki bez jajek jest bardzo prosty i składa się jedynie z kilku prostych składników. Musisz jedynie pamiętać o dwóch ważnych rzeczach:

– ciasto musi odpocząć po przygotowaniu
– patelnia nie może być zbyt zimna, wtedy naleśniki będą się przyklejać do patelni i rozpadać przy próbie obrotu

Naleśniki bez jajek są smaczne i bardzo delikatne, domownicy nawet nie poznają, że są inne od tych tradycyjnych. Jak zrobić pyszne naleśniki bez jajek? Zapraszam na przepis!

NALEŚNIKI BEZ JAJEK PRZEPIS

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli


Przygotowanie

  • Podane składniki umieść w misce i zmiksuj razem na gładkie ciasto.
  • Miskę z ciastem odstaw na około 30 minut, by odpoczęło.
  • Po tym czasie masę przemieszaj, a jeśli mocno zgęstniała, dodaj jeszcze kilka łyżek mleka lub wody, aby uzyskać lejącą konsystencję.
  • Rozgrzej dobrze patelnię i posmaruj ją niewielką ilością tłuszczu. Wylej porcję przygotowanego ciasta i równomiernie rozprowadź ją po całej powierzchni. Naleśniki smaż z obu stron na rumiano.


Naleśniki bez jajek przepis
przepis na naleśniki bez jajek


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

cztery − 3 =